Premierul Tudose în Timiş: Aştept dosarele în baza cărora acordăm prima tranşă de ajutor

Premierul Mihai Tudose a declarat că își va continua și marți deplasarea de lucru în Timiș, județ sever afectat de furtuna de duminică din vestul țării, adăugând ca va pleca din zonă când autoritățile locale vor finaliza dosarele de evaluare a pagubelor care vor sta la baza întocmirii hotărârilor de guvern prin care se va acorda prima tranșă de ajutoare.

18 sept. 2017, 19:24
Premierul Tudose în Timiş: Aştept dosarele în baza cărora acordăm prima tranşă de ajutor

Mâine mai avem… dar eu le-am spus foarte clar că nu plec de aici decât cu dosarele pentru proiectele de hotărâre de guvern emise de către autoritățile locale pentru prima tranșă de ajutor de calamitate. (…) Începem cu părțile de utilitate publică„, a declarat Mihai Tudose luni, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Întrebat dacă a discutat cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu, pe tema panoului de la intrarea în oraș dinspre Lugoj care a căzut peste o mașină al cărei șofer și-a pierdut viața, premierul a spus: „Nu i-am solicitat decât ca până mâine să facă inventarul pagubelor, în special la obiectivele de utilitate publică, școlile, grădinițele, dispensarele, ce mai e nevoie”.

În rest, alt dialog cu domnia sa, iertați-mă, dar nu cred că-și are rostul. Apropo de declarația mea sau și a domniei sale, reacția mea ca o replică la o acuză de-a lui că autoritățile centrale nu știu ce fac. Domne’, nu vrei să te ocupi de curtea ta sau măcar hai să vorbim despre vinovății după ce terminăm cu ce avem acum. (…) Păi dacă tot ai o ocupație, ocupă-te și explică-ne de ce a căzut chestia aia, care clar e prost făcută și e făcută cu autorizație de la primărie, din oraș. Asta a fost discuția și replica mea. El avea o altă preocupare, în loc să se ocupe de ce e în oraș. Eu sunt în Timișoara acum și credeți-mă că e dezastru încă„, a afirmat Tudose.

În context, întrebat pe acest subiect, premierul a continuat criticile aduse reprezentanților din zonă ai Enel.

Am constatat că firma de mentenanță sau de reparații, că nu mai e capabilă nicio firmă românească să lege două sârme, trebuie să o facem cu nu știu ce firmă de prin Italia. Dimineață s-au gândit că poate ar fi bine să aducă pe zona Banatului, zona afectată, niște echipe de prin alte zone ale țării, orice, numai bine nu. S-a plâns reprezentantul de aici: domne’, noi avem foarte mulți clienți. Poate tocmai asta e problema, că i-am lăsat cu toții să se extindă mai mult decât îi țineau pingelele. Și dacă după 24 de ore lucrurile stau încă în halul acesta, eu cred că avem o problemă gravă„, a declarat premierul, întrebat în legătură cu modul în care reprezentanții Enel au intervenit după furtuna de duminică.

Tudose a adăugat că în legătură cu acest subiect ține legătura „din oră în oră” cu ministrul energiei, Toma Petcu.

Face și domnia sa toate presiunile posibile. Vorbim totuși de o firmă privată, dar vorbim și de siguranță națională. Fiindcă am constatat în Timiș, am vorbit și cu domnul inspector-șef de la învățământ, de la Inspectoratul Școlar, sunt 20 de școli inutilizabile din cauza pagubelor materiale, acoperișuri smulse, geamuri și așa mai departe, dar sunt și alte 50 și ceva de școli unde nu se poate relua procesul de învățământ fiindcă nu mai au electricitate (…) și acestea sunt închise„, a declarat premierul.

În altă ordine de idei, Tudose a apreciat implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă reprezentanții instituțiilor statului, ISU, SMURD, personal medical, lucrători CFR, în cadrul intervențiilor avute după furtuna care a afectat vestul țării.

Citeşte şi Premierul Tudose, la finalul comandamentului de urgenţă: Cei de la Enel, îngrozitori. Reacţia companiei