Premierul Tudose, la finalul comandamentului de urgenţă: Cei de la Enel, îngrozitori. Reacţia companiei

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul comandamentului de urgenţă instituit în urma furtunilor de duminică seară, că are „un mesaj pozitiv pentru toată lumea” cu excepţia reprezentanţilor companiei Enel despre care a afirmat că sunt „îngrozitori”, în continuare fiind zeci de localităţi în judeţul Timiş fără curent electric. Totodată, prim-ministrul crede că meteorologii au venit cu avertizarea de vreme rea imediat cum au realizat intensitatea furtunii. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a explica dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, prim-ministrul crede că „toată lumea s-a mobilizat exemplar”.

18 sept. 2017, 14:40
Premierul Tudose, la finalul comandamentului de urgenţă: Cei de la Enel, îngrozitori. Reacţia companiei

UPDATE: „E-Distributie Banat are ca obiectiv reluarea alimentării cu electricitate, până la ora 24:00 a zilei de luni, 18 septembrie, pentru peste 80% din clienții pentru care furnizarea a fost afectată de furtună.
C a urmare a eforturilor echipelor E-Distribuție Banat și ale contractorilor din cursul zilei de ieri, în timpul nopții și în cursul zilei de astăzi, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 140.000 de clienți, circa două treimi din numărul estimat de clienți pentru care alimentarea cu electricitate a fost afectată de condițiile meto extreme, în zona de responsabilitate a E-Distributie Banat.
În prezent se află la intervenții 52 de echipe ale E-Distribuție Banat și 16 ale firmelor contractoare. Acestea au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupți și a celor de metal îndoiți, în special în județul Timiș, dar și în Caraș Severin, Hunedoara și Arad.
În plus, un număr de 26 de echipe de intervenție ale E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuție Banat. Operatorul de distribuție lucrează în continuare conform procedurilor situației de urgență, nivel 2.
Cooperăm cu autoritățile care au atribuții în situații de urgență și care au sprijinit intervenția echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor.
Este de menționat că în regiune s-au produs condiții meteo neașteptate, excepționale, de o violență care a afectat sever funcționarea rețelelor de electricitate, ca urmare a vântului puternic, care a atins peste 90 km/h și în unele cazuri, peste 100 km/h.”

„Mesajul este foarte bun pentru toată lumea cu o singură excepţie: cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate aşa ceva. Şi astăzi încercau să-mi explice că ei fac tot ce pot şi că muncesc, dar mai durează câteva zile. Nu se poate aşa. (…) Sunt 154 de sate azi în Timiş care nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu este curent la şcoală, nu e curent la spital, la dispensarele din localitate”, a afirmat premierul Mihai Tudose la finalul comandamentului de urgenţă instituit în urma furtunilor de ieri.

Premierul nu consideră că reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au vreo vină că oamenii nu au fost informaţi cu privire la ceea ce urma să se întâmple pentru că „nu e un taifun să-l urmăreşti pe hartă cu o săptămână înainte”.

„Alerta a venit cu jumătate de oră înainte. Atunci au văzut meteorologii ce se întâmplă, nu e un taifun să-l urmăreşti pe hartă cu o săptămână înainte. Exsită şi acea terminologie now casting adică acum. În acele momente nu ai cum să mai contezi doar pe mijloacele de informare în masă – TV, radio”

Referitor la sistemul de avertizare, şeful Executivului a precizat că acesta este în curs de implementare după discuţiile pe care le-a avut la Guvern în această dimineaţă cu operatorii de telefonie mobilă şi reprezentanţii ANCOM.

„Avertizările care vin de la diverse structuri – meteo, pe incendii cum am avut cazul la Orăştie săptămâna trecută (…) se trimit către operatorii de telefonie mobilă şi toţi cei care sunt în aria de acoperire pe acea zonă, celulele care preiau apelurile primesc un semnal de alertă. (…) E un sistem care să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă în timp real. Când a venit avertizarea meteo în următoarele cinci minute toată lumea din zona respectivă are pe telefonul mobil”, a explicat Tudose precizând că sistemul va fi funcţional „într-o lună-două”.

În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a explica dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, prim-ministrul crede că „toată lumea s-a mobilizat exemplar”.

Totodată, Tudose a a spus că nu există în acest moment o evaluare a pagubelor materiale făcute de furtună, însă până miercuri se fac toate demersurile necesare pentru ca unităţilor de învăţământ sau celor spitaliceşti să li se acorde despăgubirile necesare.

„Toată lumea se mobilizează acum să facă proiecte de hotărâri pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamitate şi chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, vom intra în tranşa a doua peste o săptămâna, peste două săptămâni, dar până mâine va trebui ca tot ce înseamnă şcoală, grădiniţă, spital, utilităţi publice să fie prin HG pentru ca miercuri Guvernul să dea banii”, a afirmat şeful Guvernului.

Tudose a plecat de sediul ISU Timiş către Prefectura judeţului Timiş, iar la ora 18.00 va merge la spitalul judeţean.