Premierul turc Recep Tayyip Erdogan se duce CU SABIA lui ŞTEFAN cel MARE la moldoveni

Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua o vizită oficială la Chişinău, urmând să aducă şi originalul sabiei lui Ştefan cel Mare.

RomaniaTV.net
13 dec. 2013, 15:31
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan se duce CU SABIA lui ŞTEFAN cel MARE la moldoveni

„După vizita domnului preşedinte în Turcia, la Chişinău urmează să vină şi domnul prim-ministru Recep Tayyip  Erdogan, îl aşteptăm cu mare drag şi nerăbdare, mai ales că a promis să aducă cu el şi sabia lui Ştefan cel Mare. Avem şi multe acorduri de semnat „, a declarat vineri în cadrul şedinţei guvernului premierul Iurie Leancă, citat de Publika TV, citat de Agerpres.

Sursa notează că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, urmează să viziteze Turcia în perioada 17-18 decembrie.

Din mai 2012 la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău este expusă o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare dăruită de Recep Tayyip Erdogan fostului premierului moldovean, Vlad Filat.

Sabia i-a fost dăruită lui Ştefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de domnitorul Moldovei pentru apărarea creştinătăţii.

Originalul se află la muzeul Topkapî din Istanbul. Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Ţara Moldovei.