Premierul Victor Ponta afirmă că România ar putea recunoaşte oficial Kosovo

România "ar putea recunoaște Kosovo", a declarat premierul român Victor Ponta la televiziunea Klan Kosova cu sediul în Priștina, informează postul TV sârb B92, miercuri, în ediția online, potrivit Agerpres. 

27 mai 2015, 19:53
Premierul Victor Ponta afirmă că România ar putea recunoaşte oficial Kosovo

Etnicii albanezi din provincia din sudul Serbiei au declarat unilateral independența la începutul anului 2008, dar Serbia a respins proclamarea ca o violare a integrității sale teritoriale și Constituției, amintește B92.

România este unul dintre cele cinci state-membre ale UE care nu au recunoscut Kosovo.

„În 2008, România a decis să nu recunoască Kosovo. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat de atunci. Guvernele s-au schimbat și noi decizii asupra recunoașterii Kosovo ar putea fi luate”, a declarat Ponta, după un summit la Tirana al șefilor de stat din sud-estul Europei, potrivit ziarului de limbă albaneză din Pristina Epoka E Re, potrivit Agerpres.

Potrivit mass-media din Kosovo, Ponta a declarat că țara sa va lua în considerare recunoașterea Kosovo, „deoarece multe lucruri s-au schimbat în Kosovo din 2008”.

Potrivit ziarului Epoka E Re, citat de B92, Victor Ponta „a subliniat faptul că unul dintre principalele motive este că Kosovo și Serbia își desfășoară dialogul cu succes”