Premierul Victor Ponta: „Nu ştiu dacă mă vizează dosarul Diaspora, o să vă spună procurorii”

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seară, la o emisiune de televiziune despre audierea fostului ministru de externe, Titus Corlăţean, în dosarul votului din Diaspora. Oficialul a spus că, deocamdată, nu ştie dacă este vizat şi în acest dosar.

06 oct. 2015, 05:45
Premierul Victor Ponta: „Nu ştiu dacă mă vizează dosarul Diaspora, o să vă spună procurorii”

Fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, a fost audiat, luni, la DNA, în dosarul privind votul din Diaspora, de la alegerile prezidenţiale din 2014. Premierul Victor Ponta a declarat că nu îl miră faptul că Titus Corlăţean a ajuns la DNA şi că ştia că dosarul este deschis de un an de zile.

Nu mă miră că domnul Corlăţean a ajuns la DNA, de ce să mă mire? Nici nu mă miră, nici nu mă bucură. Ştiam că e deschis de un an de zile acel dosar.

Eu pot să vă spun că atunci când era ministru de externe, a aplicat exact reglementările legale şi a făcut un număr identic – asta ţin minte perfect – de secţii de vot, 298. Habar n-am, ceva de genul ăsta. Exact câte au fost la alegerile din 2009. Că a calculat greşit… că noi toţi… şi eu am plătit politic… Dar din punct de vedere legal, a aplicat legea„, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă este vizat în dosarul Diaspora, premierul a răspuns: „Nu ştiu, o să vă spună procurorii”.

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre citarea lui Corlăţean la DNA: Am înţeles că e MARTOR. Martorii NU GREŞESC

În decembrie 2014, procurorii anticorupţie au preluat dosarul privind organizarea alegerilor prezidenţiale din Diaspora de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De atunci, procurorii au de studiat un volum foarte mare de documente, primite de la Autoritatea Electorală Permanentă, Guvern şi Ministerul Afacerilor Externe, fiind audiate totodată mai multe persoane implicate în procesul electoral, conform DNA.

Până în luni, când Corlăţean a fost chemat la audieri,  niciunul dintre factorii de decizie nu au fost citaţi la DNA, printre aceştia numărându-se, alături de Corlăţean, li fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu sau premierul Victor Ponta.

La data de 10 noiembrie 2014, Titus Corlăţean a anunţat că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru de externe, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea. Ulterior, Ponta anunţat că îl propune ministru al Afacerilor Externe pe Teodor Meleşcanu şi că i-a transmis nominalizarea preşedintelui Traian Băsescu.

Iniţial, ancheta privind votul din diaspora a fost declanşată pe 18 noiembrie 2014, de Parchetul General condus de Tiberiu Niţu, la 16 zile de la votul din 2 noiembrie, întârzierea fiind explicată atunci prin faptul că în cele 16 zile scurse de la turul I, procurorii au verificat dacă sesizările respectă cerinţele de formă, adică dacă sunt semnate sau dacă sesizează o infracţiune.

La alegerile prezidenţiale din 2014, la secţiile de vot din străinătate s-au creat cozi imense, mii de români neputând să aibă acces la urne pentru a vota, din cauza condiţiilor organizatorice precare.

Imagini cu miile de români care au stat la cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate au făcut înconjurul lumii, însă una dintre cele mai violente situaţii a avut loc la Torino, unde locuieşte una dintre cele mai mari comunităţi de români din Italia. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, câteva sute de români rămaşi în afara secţiei de votare, înainte de ora 21.00, fără a mai putea să voteze, au declanşat revolta, iar forţele speciale de intervenţie ale poliţiei italiene (DIGOS) au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene şi cu fumigene, pentru a dezamorsa situaţia.

CITEŞTE ŞI: Dragnea, despre audierea lui Corlăţean la DNA: Nu cred că a greşit cu ceva atunci când a fost ministru