ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ la Guvern. Premierul Viorica Dăncilă s-a întors mai devreme din concediu

Premierul Viorica Dăncilă şi-a scurtat concediul cu o zi. Cu toate că şi luni ar fi trebuit să fie liberă, Viorica Dăncilă a revenit la Palatul Victoria în contextul anchetelor penale care vizează ministrul de Interne, prefectul Capitalei, dar şi modul de intervenţie al jandarmilor la protestul Diasporei, de vineri, din Piaţa Victoriei. La Guvern au fost convocaţi de urgenţă mai mulţi miniştri au Cabinetului Dăncilă. 

RomaniaTV.net
13 aug. 2018, 07:59
ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ la Guvern. Premierul Viorica Dăncilă s-a întors mai devreme din concediu

Viorica Dăncilă a ajuns luni, puţin după ora 11, la Palatul Victoria şi nu a făcut declaraţii. După prânz, la Palatul Victoria a ajuns şi ministrul de Interne, Carmen Dan. De asemenea, au fost convocaţi vicepremierul Paul Stănescu, cel care i-a ţinut locul premierului Dăncilă cât aceasta a fost în concediu, dar şi ministrul Apărării, Mihai Fifor. 

Revenirea lui Dăncilă din concediu are legătură cu faptul că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi la incidentele violente petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei.

De altfel, prim-ministrul Viorica Dăncilă a condamnat încă de sâmbătă acțiunile violente produse în București, vineri seară, „desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice”.

„Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului.

În acest moment, Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați de acțiunile violente să fie trași la răspundere”, se arată într-un comunicat de presă remis sâmbătă de Guvern.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest.

Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat luni că până în prezent au fost depuse peste  30 de plângeri de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor în Piaţa Victoriei.

De asemenea, o plângere penală depusă de Platforma România 100 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan. Carmen Dan este acuzată că a permis violenţele din Piaţa Victoriei de vineri seară.

De altfel, concediul Vioricăi Dăncilă face obiectul unei sesizări depuse de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională. CCR a stabilit pentru 14 august termenul de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Preşedinţie privind conflictul între puteri.

În perioada 6 – 13 august, atribuţiile premierului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului au fost preluate de viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. O decizie în acest sens a fost emisă de Viorica Dăncilă, fiind publicată pe 31 iulie în Monitorul Oficial.

Anterior plecării Vioricăi Dăncilă în concediu, preşedintele Klaus Iohannis a transmis la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.

În cererea adresată CCR este invocată Decizia nr. 247/2018 semnată de Viorica Dăncilă, potrivit căreia, în perioada 6 – 13 august, Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului.

„Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 – 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi. (…) Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie”, se arată în cererea lui Iohannis către CCR.

Conform aceleiaşi surse, premierul Viorica Dăncilă a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. „Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru”, se precizează în cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională.