Premiul Nobel pentru Fizică 2018, câştigat de Arthur Ashkin, Gerard Mourou şi Donna Strickland

Publicat: Marţi, 02 Octombrie 2018 12:54 // Actualizat: Marţi, 02 Octombrie 2018 12:54 // Sursa: romaniatv.net

Americanul Arthur Ashkin, francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland sunt laureaţii Premiul Nobel pentru Fizică pe 2018 pentru "invenţiile inovatoare în domeniul laserilor", a anunţat Comitetul Nobel, reunit marţi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Foto: twitter.com

Premiul a fost acordat pentru "unelte făcute din lumină", a spus secretarul general al Academiei, care a anunţat numele laureaţilor.

Academia Regală de Ştiinţe suedeză a decis să atribuie Premiul Nobel pentru Fizică pe 2018 "pentru "invenţiile inovatoare în domeniul laserilor" cercetătorilor Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland.

În 2017, oamenii de ştiinţă Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne au fost laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică pentru "contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea undelor gravitaţionale". 

Cei mai populari laureaţi ai premiilor Nobel pentru Fizică sunt: Albert Einstein, în 1921, Niels Bohr, în 1922, Marie Curie, în 1903, J.J. Thomson, în 1906, James Chadwick, în 1935.

În istoria premiilor Nobel cei mai tineri sunt laureaţii pentru Fizică, cu 55 de ani vârstă medie.

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, odată cu acordarea premiului pentru Medicină, câştigat de americanul James P. Allison şi japonezul Tasuku Honjo pentru cercetările lor asupra imunoterapiei, care s-a dovedit eficace în special în tratamentul cancerelor virulente. 

Suma pe care o va primi laureatul fiecărui premiu în 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Potrivit calendarului acestui sezon, miercuri va fi anunţat laureatul premiului Nobel pentru Chimie, vineri, 5 octombrie, pentru Pace, iar luni, 8 octombrie, pentru Economie.

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta, în 2019 urmând să fie desemnaţi doi câştigători. 

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Premiile Nobel Premiul Nobel pentru fizică premiul nobel pentru fizica 2018
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6605
RON
12 Dec
noapte -4 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H