Premiul Nobelul pentru literatură: Laureatul din 2017, marea dilemă de după Bob Dylan

Cine ar putea să câștige Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
03 oct. 2017, 08:19
Premiul Nobelul pentru literatură: Laureatul din 2017, marea dilemă de după Bob Dylan

În cenaclurile critice, dar și în preajma cafenelelor literare, se vorbește despre un laureat desemnat prin consens în 2017 — al cărui nume va fi făcut public joi—, pentru a-i urma pe lista câștigătorilor Nobelului pentru literatură lui Bob Dylan, trubadurul din Minnesota al cărui premiu din 2016 a făcut să curgă valuri de cerneală în lumea întreagă și i-a supărat foarte tare pe apărătorii conservatori ai „templului Nobel”.

După Gao Xingjian în 2000 și Mo Yan în 2012, un scriitor de limbă chineză, Yan Lianke — laureatul premiului Franz Kafka în 2014, câștigat înaintea sa de alți scriitori recompensați cu premiul Nobel (Elfriede Jelinek) sau propuși pentru Nobel (Philip Roth, Amos Oz, Haruki Murakami, Claudio Magris) — pare să fie marele favorit din acest an.

Revin frecvent în discuțiile pasionaților de literatură italianul Claudio Magris, kenyanul Ngugi wa Thiang’o, canadianca Margaret Atwood, franco-libanezul de origine siriană Adonis: lista favoriților este pe cât de lungă pe atât de incertă.

Recompensarea în 2016 a cântărețului Bob Dylan, care a avut nevoie de mai multe săptămâni înainte de a da publicității o reacție oficială, pentru a lipsi apoi de la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, a făcut să curgă atât de multă cerneală încât cei 18 academicieni suedezi par că vor miza în acest an pe un scriitor „mai ortodox”.

Portughezul Antonio Lobo Antunes și albanezul Ismail Kadare au șanse serioase, potrivit criticul literar suedez: „Se va spune: ‘dar bineînțeles, merită premiul, nu e nimic de comentat despre asta'”.

Membrii Academiei Suedeze ar putea la fel de bine să o desemneze câștigătoare pe Margaret Atwood, al cărei roman „The Handmaid’s Tale” a fost adaptat într-un serial TV de mare succes, sau pe Ngugi wa Thiong’o, un preferat al site-urilor de pariuri online.