Preoţi daţi afară din biserică pentru vânzare de droguri, adulter şi fraudă

Arhiepiscopia din Constanţa a anunţat că nu mai puţin de 19 duhovnici au rămas fără hainele preoţeşti pentru că au încălcat regulile. Şi nu oricum, ci făcând trafic de etnobotanice, deturnare de fonduri, deţinere de armă sau adulter, printre altele.

RomaniaTV.net
24 iun. 2016, 12:32
Preoţi daţi afară din biserică pentru vânzare de droguri, adulter şi fraudă

Mai mulți preoți care slujeau la biserici din Constanța au fost „retrogradați” din funcții dar, cu toate că nu mai au calitatea de „preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române”, unii dintre ei continuă să oficieze slujbe, înșelându-i pe credincioși, după cum a informat Arhiepiscopia Tomisului.

„Mai mulți clerici au fost caterisiți și depuși din treaptă. Deși nu mai au calitatea de preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, unii dintre aceștia continuă să oficieze slujbe religioase, înșelând astfel conștiința religioasă a credincioșilor, care apelează la ei necunoscând adevărata lor situație canonică”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului, care avertizează că, astfel, există riscul apariției unor secte sau schisme, ce pot genera tensiuni religioase în comunitățile de credincioși.

Pe lista pusă la dispoziție de Arhiepiscopia Tomisului se regăsesc 19 preoţi care au fost caterisiți. Printre acuzațiile care li se aduc acestora se regăsesc fapte „lumești'”, multe dintre ele fiind drastic pedepsite de Codul Penal, dar și unele nedemne de un purtător al sutanei.

Printre acestea:

– vânzare de substanțe etnobotanice,

– îndeltnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoțești,

– gestionarea incorectă, în interes propriu, a unității bisericești în care a slujit, producând daune financiare de 272.440,06 lei,

– provocare de tulburare și dezbinare în parohie,

– neglijarea familiei și a datoriilor față de aceasta, comportament deosebit de violent față de soție,

– părăsirea familiei și a parohiei, mutarea la domiciliul altei femei, cu care trăiește în păcatul preadesfrânării,

– adulter, desfrâu și curvie,

– deținere de armă, contrar demnității preoțești (chiar cu deținerea autorizației ‘civile’ de port-armă),

– săvârșirea Sfintei Liturghii și Împărtășirea după ce a consumat medicamente (conform propriei declarații),

– adulter (soția l-a părăsit, iar el a intrat în relație cu o altă femeie pe care a lăsat-o însărcinată și ulterior a determinat-o să avorteze).

Printre preoții expuși pe lista neagră a Arhiepiscopiei Tomisului se numără preotul Costică Antoche, fost paroh al Bisericii ‘Sf. Ștefan-Gară’ Constanța, judecat pentru căderea și persistența în păcatul desfrâului, tăinuirea propriei situații și a preoției sale sau nesupunere și neascultare.

De asemenea, un alt preot pus pe listă este și Claudiu Guzu, fost preot paroh la Ciocârlia de Sus, judecat pentru neglijarea familiei și părăsirea familiei și a parohiei.