Presa internaţională: PSD a obţinut o victorie cu valoare de test înaintea alegerilor parlamentare

Partidul Social-Democrat (PSD) a obţinut o victorie în alegerile municipale de duminică, un scrutin cu valoare de test înaintea alegerilor legislative, marcat de numeroase dosare de corupţie, iar candidata social-democrată Gabriela Vrânceanu Firea a obţinut o victorie la Bucureşti, potrivit unor exit-polluri, scriu agenţiile de presă Reuters, AFP, Belga şi AP.

06 iun. 2016, 06:10
Presa internaţională: PSD a obţinut o victorie cu valoare de test înaintea alegerilor parlamentare

Reuters citează sondajul Institutului Curs-Avangarde pentru România TV, potrivit căruia PSD a obţinut 37,5% din voturile exprimate la nivel naţional, iar Partidul Naţional Liberal (PNL) se clasează al doilea cu 28% din sufragii.

Alte anchete efectuate la ieşirea din secţiile de votare arată că la Primăria Bucureştiului a fost aleasă Firea, precizează Reuters.

Citeşte şi:  REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 (parţiale): Cine a câştigat Bucureştiul, conform BEC

România este condusă din noiembrie de un guvern de tehnocraţi în fruntea căruia se află Dacian Cioloş, după ce fostul premier social-democrat Victor Ponta a demisionat în urma furiei opiniei publice după incendiul de la un club de noapte, soldat cu 56 de morţi, care a lansat sloganul „Corupţia ucide”, scrie agenţia.

Social-democrata Firea a obţinut victoria la Bucureşti, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne, în urma unor alegeri municipale cu valoare de test, după căderea Guvernului social-democrat, scrie AFP.

Firea este creditată cu 42% din voturile exprimate, urmată de Nicuşor Dan, un matematician şi apărător al patrimoniului oraşului de mai mulţi ani, cu 29% din voturi, arătau trei sondaje efectuate la ieşirea din secţiile de votare, precizează AFP.

Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016: Gabriela Firea 45,5%, Nicuşor Dan 27,5%, Cătălin Predoiu 11%, Robert Turcescu 6,3%

Peste 18 milioane de români au fost chemaţi la urne duminică, pentru a-şi desemna cei 3.186 de primari şi zeci de mii de consilieri municipali şi judeţeni, un scrutin marcat de multiple dosare de corupţie vizând candidaţi sau foşti edili, comentează agenţia franceză.

Acest vot este primul pentru clasa politică după incendiul sângeros din octombrie, într-o discotecă din Bucureşti, care a şocat ţara şi a fost urmat că căderea Guvernului social-democratului Victor Ponta, aminteşte agenţia franceză, adăugând că ţara este condusă în prezent de un Executiv alcătuit din tehnocraţi.

La Bucureşti primăria este condusă în prezent de un primar interimar, deoarece fostul primar Sorin Oprescu, susţinut de PSD, este urmărit în justiţie într-un dosar de corupţie, notează AFP, care precizează că cinci dintre cei şase primari de sector sunt de asemenea acuzaţi în diverse dosare.

Prezenţa la urne era comparabilă duminică după-amiaza cu cea din 2012, mai notează AFP.

Candidata social-democrată a câştigat duminică Primăria Bucureştiului, potrivit primelor sondaje de la ieşirea de la urne, într-un scrutin municipal cu valoare de test de la prăbuşirea Guvernului PSD, scrie Belga.

Votul constituie primul test pentru clasa politică din România, după incendiul de la Colectiv, comentează agenţia belgiană.

Liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în aprilie pentru o încercare de fraudare în referendumul din 2012 privind destituirea fostului preşedinte Traan Băsescu, i-a dat lui Firea trei trandafiri roşii după publicarea exit-pollurilor, scrie AP.

Firea a declarat că va da dovadă de „toleranţă zero” faţă de corupţie şi că vrea să atragă mai multe investiţii în Bucureşti, potrivit agenţiei americane.

Prezenţa la urne a fost de 33%, potrivit autorităţilor electorale, într-un oraş cu două milioane de locuitori şi un buget local, anul acesta, de 4,1 miliarde de lei (1,01 miliarde dolari), notează agenţia.

România a lansat o vastă campanie împotriva corupţiei în ultimii ani, iar DNA a urmărit în justiţie, cu succes, 1.250 de cazuri, inclusiv un fost premier şi cinci foşti miniştri, cea mai bună performanţă a agenţiei, comentează AP.

Însă oameni inculpaţi pentru corupţie şi care nu au fost condamnaţi pot candida, adaugă agenţia.

În total 51 din cei 109 de primari din oraşe mari din România au fost condamnaţi sau anchetaţi pentru corupţie ori au fost declaraţi incompatibili să candideze, scrie AP citând site-ul penali.ro.

Peste 100 de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene au fost condamnaţi pentru corupţie în 2015, potrivit DNA, subliniază agenţia, conform news.

Actualul primar al oraşului Braşov, George Scripcaru, a candidat pentru al patrulea mandat, după ce a fost arestat în 2015 pentru abuz de putere, fiind suspectat că a primit comisioane oculte din contracte în domeniul energetic şi că a acceptat mită, însă neagă acuzaţiile, scrie AP.

O vicepreşedintă a PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a candidat pentru al treilea mandat la Primăria Craiovei, al şaselea cel mai importantă oraş românesc, după ce a fost inculpată pentru că ar fi luat mită şi că şi-ar fi folosit autoritatea sau influenţa pentru a obţine bani şi alte bunuri, dar şi pentru spălare de bani, acuzaţii pe care le neagă, mai exemplifică agenţia.

AP notează, de asemenea, că este primul scrutin după incendiul la clubul de noapte Colectiv din Bucureşti, în octombrie, soldat cu 64 de morţi. În urma unor proteste de stradă, după incendiu, fostul premier Ponta a demisionat, aminteşte AP.