Presa internaţională scrie despre noul executiv social-democrat: „Tudose, un apropiat al lui Dragnea”

Guvernul Tudose a atras joi după-amiază atenţia presei internaţionale, după ce a câştigat fără nicio problemă votul de încredere în Parlament. Jurnaliştii Reuters au scris că noul executiv a fost sprijinit în legislativ de către ALDE, dar a reuşit să strângă voturi şi de la formaţiunea minoritară UDMR.

RomaniaTV.net
29 iun. 2017, 16:52
Presa internaţională scrie despre noul executiv social-democrat: „Tudose, un apropiat al lui Dragnea”

Radio Free Europe/Radio Liberty a scris că noul executiv social-democrat a câştigat un vot de încredere covârşitor, după ce social-democraţii şi-au dat jos propriul Guvern, condus de către premierul Sorin Grindeanu.

Grindeanu a ocupat funcţia de premier din luna ianuarie, dar social-democraţii au lansat o moţiune de cenzură împotriva sa, după ce l-au acuzat că nu a îndeplinit programul politic al PSD.

Însă, fostul premier a susţinut că Liviu Dragnea a dorit să-l înlocuiască cu un loialist PSD.

Jurnaliştii Radio Free Europe au amintit că Dragnea ar trebui în mod normal să fie prim-ministru, dar nu poate ocupa această poziţie din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

New Europe a notat că Mihai Tudose a atras atenţia mass-media anul trecut, după ce a fost forţat să renunţe la titlul de doctor în ştiinţe militare în faţa acuzaţiilor că şi-a plagiat teza de doctorat de la Academia Naţională de Informaţii.

Associated Press a precizat că mulţi miniştri şi-au păstrat funcţiile în noul executiv, deşi au fost criticaţi că nu au respectat programul de guvernare al PSD.

De asemenea, jurnaliştii au scris că Mihai Tudose este văzut drept un apropiat al liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea.

Balkan Insight a notat că noul executiv conţine prea multe feţe familiare şi arată similar cu ultimul executiv, demis chiar de către parlamentarii PSD.

Jurnaliştii menţionează că liderul social-democraţilor a întâmpinat dificultăţi în formarea unui nou executiv, iar Comitetul Executiv al PSD a aprobat noua componenţă a guvernului doar după două zile de dezbateri intense şi în ciuda opoziţiei unor figuri importante din formaţiunea lui Dragnea.

”Regret că nu am lăsat să funcţioneze Guvernul Grindeanu”, a declarat miercuri vicepreşedintele PSD, Nicolae Bădălău.

Miniştri apropiaţi ai liderului social-democrat şi-au păstrat portofoliile, fiind vorba de Carmen Dan de la ministerul de Interne şi Sevil Shhaideh de la ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

De asemenea, portofoliul Economiei a ajuns la parlamentarul Mihai Fifor, deşi acesta este doctor în Antropologie Socială.

Xinhua notează că nu a existat niciun suspans în timpul şedinţei legislative, pentru că social-democraţii se bucură de majoritate alături de partenerii de coaliţie de la ALDE.

Jurnaliştii chinezi arată că jumătate din miniştri provin din executivul demis al premierului Sorin Grindeanu.

Bloomberg susţine că noile tensiuni politice au dus la prăbuşirea leului, care a ajuns la cea mai mică valoare în comparaţie cu euro din 2012.