Presa: Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din SUA pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige

Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câștige cursa pentru Casa Albă, potrivit unui raport întocmit de CIA, dat publicității de Washigton Post.

10 dec. 2016, 15:40
Presa: Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din SUA pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige

Pe lângă atacurile cibernetice care au vizat organizații ale partidului Democrat, hackerii ruși ar fi atacat și computerele Comitetului Național Republican, conform Washington Post, transmite Agerpres. Cu toate acestea, nu au dat publicității decât informații găsite pe serverele democrate.

Serviciile de informații au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat și alții, inclusiv șeful de campanie al lui Hillary Clinton„, scrie publicația americană. „Oficiali americani i-au descris pe acești indivizi drept actori cunoscuți serviciilor de informații ca fiind participanți la o operațiune la scară largă a guvernului rus de a-i crește popularitatea lui Trump și a diminua șansele lui Clinton.”

Citând oficiali care sunt la curent cu investigația, Washington Post scrie că CIA a făcut rezultatele anchetei cunoscute mai multor senatori în spatele ușilor închise și că este foarte clar în acest moment că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump.

„Este rezultatul evaluării serviciilor de informații care arată că țelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales„, a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigației.”Există deja un consens în această privință”.

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruși ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.

Echipa de tranziție a lui Trump a respins rezultatul investigației. „E vorba despre aceiași oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă”, se arăta într-o declarație a echipei de tranziție. „Alegerile s-au terminat de mult cu una dintre cele mai răsunătoare victorii în Colegiul electoral în istoria SUA. E timpul să mergem mai departe.”

Președintele în exercițiu, Barack Obama, a cerut serviciilor de informații să investigheze în amănunt atacurile cibernetice din timpul alegerilor americane.

Conform oficialilor americani citați de New York Times, Comitetul Național Democrat a fost atacat de două unități cibernetice rusești.

Prima, numită Cozy Bear sau APT 29 de către experții americani ar fi petrecut luni în sistemul DNC, dar și în rețelele de calculatoare ale altor instituții guvernamentale și politice. Însă nu a dat publicității niciun document. (A.P.T. înseamnă Amenințare Persistentă Avansată și se referă de obicei la un intrus sofisticat sponsorizat de un stat.)

A doua, G.R.U. — unitate controlată cunoscută sub numele de Fancy Bear sau A.P.T. 28 — ar fi creat două entități pe internet, Guccifer 2.0 și DCLeaks, pentru a da publicității documentele democraților. Multe dintre aceste documentele au fost trimise către Wikileaks, care le-a dat publicității pe parcursul mai multor săptămâni înainte de alegerile de la 8 noiembrie.