Preşedinta Croaţiei: Iniţiativa 3 Mări va ajuta ţările din estul Europei să reducă diferenţele faţă de statele din vest

Iniţiativa celor 3 Mări, care va reprezenta o bază de implementare a unor proiecte masive în domeniul infrastructurii, energiei şi digitalizării, va ajuta statele mai puţin dezvoltate din estul Europei să reducă diferenţele faţă de statele din vest şi va contribui astfel la întărirea securităţii la nivelul întregii Uniuni Europene (UE), a declarat, luni seară, la Forumului Afacerilor din cadrul Summitului Iniţiativa Celor 3 Mări de la Bucureşti, preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović.

RomaniaTV.net
17 sept. 2018, 15:18
Preşedinta Croaţiei: Iniţiativa 3 Mări va ajuta ţările din estul Europei să reducă diferenţele faţă de statele din vest

”Această iniţiativă este o platformă care va ajuta statele şi companiile să lucreze împreună şi să atragă investiţii masive. Trebuie să lansăm proiecte mari în energie, infrastructură şi digitalizare. Forumul va permite formarea unor legături strânse în regiune, iar ţările din est vor primi un stimulent puternic, care le va permite să şteargă diferenţele vizibile din domeniul infrastructurii. Iniţiativa se concentrează, astfel, pe securitatea întregii Uniuni Europene”, a spus preşedinta Croaţiei.

Kolinda Grabar-Kitarović a atras atenţia asupra diferenţelor importante care există între est şi vest, diferenţe care pot fi reduse prin investiţii importante.

Citeşte şi: A început summit-ul Iniţiativa celor Trei Mări de la Bucureşti, cu prima ediţie a Forumului de Afaceri

”Există diferenţe mari între est şi vest. În UE, în ciuda progreselor evidente, bogăţia nu este distribuită în mod egal. Există, de exemplu, probleme mari în domeniul protecţiei sociale, care nu pot fi rezolvate fără o abordare comun. Totodată, convergenţa reală vizează îndeosebi infrastructura. (…) Ţările trebuie să folosească la maximum acest forum”, a spus preşedinta Croaţiei.

Grabar-Kitarović a subliniat importanţa investiţiilor în domeniul infrastructurii, care să permită un transport mai rapid al mărfurilor între est şi vest pe cât mai multe căi de acces, inclusiv cele fluviale şi maritime.

Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile.

La acest eveniment vor participa şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Luni seară, va fi semnat un acord comun privind crearea Reţelei Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă.

Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune în trei domenii principale – energie, transporturi şi digital.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis participanţilor la summit că Statele Unite rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale, arătând că Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare.