Preşedinta ICCJ despre audierile în dosarul Referendumul: Mi s-a spus că vor fi scurte, sintetice

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a declarat vineri, referitor la aducerea cu mandat a peste 100 de martori în dosarul referendumului, că i s-a comunicat că audierile vor fi "scurte, sintetice", iar, la finalul acestora, oamenii vor fi duşi cu aceleaşi autocare la domiciliu.

RomaniaTV.net
24 oct. 2014, 11:17
Preşedinta ICCJ despre audierile în dosarul Referendumul: Mi s-a spus că vor fi scurte, sintetice

Şefa ÎCCJ s-a arătat nemulţumită despre unele concluzii potrivit cărora s-ar fi făcut abuzuri în acest dosar, susţinând că nu este vorba de niciun abuz şi nu ştie pe ce anume s-au fundamentat aceste afirmaţii.

„Nu. (…) Sigur, nu sunt judecătorul cauzei. (…) Nu ştiu, de fapt, cine a tras şi pe ce anume s-a fundamentat, să zicem, o astfel de concluzie, pentru că, din punctul meu de vedere, când facem o afirmaţie, aceea trebuie să aibă în spate şi anumite dovezi, care să conveargă spre situaţia respectivă. (…) Şi eu am pus o întrebare: dacă nu cumva numărul ( martorilor – n.r.) este destul de mare, sigur, mergând pe această idee că se face un calcul estimativ, câte minute îţi trebuie pentru legitimarea omului respectiv, câte minute îţi trebuie pentru audierea lui. Mi s-a spus că audierile vor fi scurte, sintetice, determinate de obiectul judecăţii cauzei respective şi că există posibilitatea obiectivă ca într-un termen rezonabil, astăzi, să poată fi finalizate audierile acelea pentru ca şi cetăţenii să ajungă totuşi la o oră normală la locul de domiciliu’, a afirmat Stanciu.

Ea a explicat că a fost informată, anterior, de colegii său de la ÎCCJ, cu privire la această situaţie, care, în acelaşi timp, i-au solicitat sprijinul, existând un protocol încheiat cu Jandarmeria Română pentru a putea aloca un efectiv de jandarmi care să poată asigura desfăşurarea activităţii de judecată la Curtea Militară de Apel într-o sală mult mai mare, care să dea posibilitatea realizării în condiţii de solemnitate a şedinţei respective.

„Pot să vă spun că am discutat cu unul dintre judecătorii membri ai acestui complet, la momentul la care am aflat că sunt un număr impresionant de martori care au fost citaţi în această cauză. În acelaşi timp însă, completul de judecată, cu sprijinul conducerii instanţei supreme, a luat legătura cu inspectoratele judeţene de poliţie Gorj, de asemenea, din judeţul Vrancea, pentru a se putea pune la dispoziţia acelor cetăţeni, oameni, mulţi dintre ei am înţeles că sunt şi oameni în vârstă, oameni care sunt bolnavi, sigur că da, pentru a putea fi aduşi cu autocarele.(…) Vreau să se înţeleagă că s-au derulat discuţiile cu cei de la inspectoratele judeţene de poliţie, ca oamenilor să li se aducă la cunoştinţă că, în momentul finalizării activităţii de judecată, tot ei vor fi duşi, cu aceleaşi autocare, înapoi la locurile de domiciliu”, a precizat preşedinta instanţei supreme.

Peste 100 de persoane din judeţele Gorj, Vrancea şi Teleorman au fost aduse vineri dimineaţă în Capitală cu autocare, însoţite de maşini ale Poliţiei şi Jandarmeriei, pentru a fi audiate în calitate de martori în dosarul referendumului, în care inculpat este şi vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.