Preşedintele a graţiat o deţinută de 73 de ani. Femeia fusese condamnată la închisoare pe viaţă, pentru crimă

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a graţiat o deţinută care fusese condamnată la închisoare pe viaţă, pentru crimă. Criminalei i s-a comutat astfel pedeapsa, aceasta transformându-se într-o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani. Deţinuta fusese condamnată în 1988.

27 mai 2018, 14:26
Preşedintele a graţiat o deţinută de 73 de ani. Femeia fusese condamnată la închisoare pe viaţă, pentru crimă

Aceata este prima graţiere prezidenţială făcută de către preşedintele Franţei. Originară din Guadelupa ea a fost  încarcerată de mai bine de 30 de ani pentru dublu omor, între care şi cel al unui client al femeii.
Preşedintele Republicii i-a comutat acum pedeapsa în 20 de ani de închisoare, pedeapsă ce a devint aplicabilă după semnarea decretului prezidenţial.

Acestă graţiere îi va putea ameliora deţinutei condiţiile de viaţă, ea putând să participe la activităţi comune cu ceilalţi deţinuţi şi chiar la ieşiri supravegheate în oraş. Palatul Elysee a evocat decizia umanitară a justiţiei faţă de această deţinută, menţionând că femeie suferă şi de grave tulburări psihiatrice.

Graţierile prezidenţiale devin din ce în ce mai puţin aplicate în Franţa  pentru astfel de cauze umanitare „dificile”, scrie presa franceză. Ultima dată când s-a dat  curs unei astfel de proceduri a fost în cazul lui Jacqueline Sauvage, în anul 2016, în vremea lui Francois Hollande.