Preşedintele Afganistanului formează o echipă care va negocia cu talibanii

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat miercuri că a format o echipă de 12 negociatori care să discute despre un acord de pace, implicând talibanii, într-o societate democratică şi participativă care să respecte drepturile femeilor.

28 nov. 2018, 13:32
Preşedintele Afganistanului formează o echipă care va negocia cu talibanii

Preşedintele afgan Ashraf Ghani anunţă formarea unei echipe care să negocieze cu talibanii

”Sunt fericit să vă anunţ astăzi (miercuri) că, după luni de intense consultări cu cetăţenii noştri din întreaga ţară, am pus la punct o foaie de drum în vederea unor negocieri de pace”, a declarat Ashraf Ghani în cadrul unei conferinţe la ONU.

 ”Am constituit instanţele şi mecanismele necesare căutării unui acord de pace. Trecem acum la capitolul următor al procesului de pace”, a adăugat el.

Ghani a precizat că şeful său de cabinet va conduce delegaţia negociatorilor. Un Cabinet de consiliu urmează să fie înfiinţat, din care urmează să facă parte nouă comisii reprezentative.

”Alegerile prezidenţiale din primăvară vor fi cheia succesului negocierilor de pace. Poporul afgan are nevoie de un Guvern ales cu un mandat să obţină ratificarea, să implementeze acordul de pace şi să conducă procesul de reconciliere socială”, a spus el.

”Această implementare va dura cel puţin cinci ani în vederea reintegrării a şase milioane de refugiaţi şi persoane deplasate”, a apreciat el.