Preşedintele ALDE Europa: România trebuie să ia în serios recomandările Comisei de la Veneţia şi GRECO privind statul de drept

Preşedintele ALDE Europa, Hans van Baalen, a declarat, într-un interviu la RFI, că România trebuie să ia în serios recomandările făcute de Comisia de la Veneţia şi GRECO privind statul de drept. "E foarte important, dar vom judeca România în funcţie de întregul ei mandat la şefia Consiliului Uniunii Europene, nu vom ţine cont de un singur punct, indiferent cât de important ar fi el", a spus el, menţionând că, în opinia sa, ţara noastră este pregătită să exercite preşedinţia rotativă.

07 ian. 2019, 12:17
Preşedintele ALDE Europa: România trebuie să ia în serios recomandările Comisei de la Veneţia şi GRECO privind statul de drept

Întrebat despre principalele provocări ale României la preşedinţia Consiliului UE, eurodeputatul olandez Hans van Baalen, preşedinte al partidului ALDE Europa, a declarat că România „este un stat important în regiune – Moldova, Ucraina, Rusia” şi că speră că „va fi capabilă să pună pe masă chestiunea securităţii şi că va putea să lucreze ca preşedinte al Uniunii cu Statele Unite, pentru a avea o poziţie fermă faţă de Rusia şi faţă de agresiunea rusească din regiune”.

„Asta cred eu că este important. Desigur, avem problemele curente, precum Brexit, situaţia din Magreb şi din lumea arabă, situaţia legată de comerţul cu SUA. Deci sunt multe subiecte pe agenda preşedinţiei româneşti a Uniunii Europene”, a adăugat el.

Potrivit lui van Baalen, „România ar trebui să fie un mediator eficient, să aducă cele 28, respectiv 27 de state, după Brexit, împreună, să formuleze poziţii comune, asta este foarte important. În al doilea rând, m-aţi întrebat ce nu ar trebui să facă România. Îl avem pe Barnier, care negociază cu britanicii în numele celor 27 de ţări membre ale Uniunii, deci România nu ar trebui să-i facă treaba. România ar trebui să facă în aşa fel încât să le fie posibil lui Barnier şi May să obţină acordul Camerei Comunelor asupra acordului Brexit, altfel vom avea un Brexit dur, ceea ce ar fi rău pentru noi toţi”.

El a mai spis că este „foarte important ca GRECO şi Comisia de la Veneţia să fie luate în serios”, în contextul criticilor aduse Bucureştiului de Parlamentul European şi de Comisia Europeană pentru modificările aduse legilor justiţiei.

„Bineînţeles că are un impact, dar noi în grupul ALDE din Parlamentul European şi în partidul ALDE, pe care-l conduc, am spus că ni se pare foarte important ca atât Comisia de la Veneţia, cât şi GRECO să fie luate în serios, în privinţa recomandărilor făcute României privind statul de drept. E foarte important, dar vom judeca România în funcţie de întregul ei mandat la şefia Consiliului Uniunii Europene, nu vom ţine cont de un singur punct, indiferent cât de important ar fi el”, a afirmat van Baalen.

De asemenea, liderul ALDE Europa nu consideră România un preşedinte atipic al Consiliului UE.

„Nu, nu aş spune asta. Am spus-o într-un sens mai degrabă pozitiv, referindu-mă la poziţia geo-strategică a României în regiune, relaţia ei cu SUA şi NATO sunt importante argumente favorabile. Dacă vă uitaţi la alte preşedinţii, toate au puncte slabe şi puncte forte, indiferent că vorbim de o ţară mică sau de mare din estul sau vestul Europei. Va trebui să evaluăm peste şase luni cât de productivă a fost preşedinţia românească. Să fim optimişti şi să sperăm că România este capabilă să reformeze statul de drept într-un mod pozitiv, cu ajutorul recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi altor foruri ale Consiliului Europei”, a afirmat el.

Întrebat dacă România este pregătită să exercite mandatul de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, el a spus că acest lucru „nu va fi o problemă”.

„Am avut o preşedinţie germană cu mult timp în urmă, care nu a fost atât de bine organizată, deşi vorbim de o ţară mare, cu multă experienţă. Am avut de asemenea mandate ale unor ţări mici, ca Belgia, Danemarca sau Olanda, care au fost bune. Prin urmare, haideţi să judecăm mandatul României după o jumătate de an, dar eu sunt optimist. Meleşcanu este un ministru bun, care cunoaşte foarte bine Europa, aşa că eu sunt încrezător că va fi o preşedinţie pozitivă”, a spus van Baalen.

Întrebat ce le recomandă colegilor din ALDE România, în privinţa statului de drept, el a spus: „După cum probabil ştiţi, am avut un Congres ALDE la Madrid anul trecut, unde am discutat foarte deschis cu colegii noştri de la ALDE România despre viitor şi despre statul de drept. Aş spune că este foarte importantă Comisia de la Veneţia, iar noi vom urmări cum va ţine cont ALDE România de ce spune această Comisie şi de condiţiile ei şi cred că vom lucra într-un mod foarte pozitiv cu ALDE România în acest sens”.