Preşedintele ANAF: Suntem subdimensionaţi cu 3.000 de posturi. Dacă se va introduce impozitul pe gospodării, ne vom adapta

Agenția Națională de Administrare Fiscală este "subdimensionată" cu 3.000 de posturi, a afirmat joi președintele ANAF, Bogdan Stan, precizând că, în cazul introducerii impozitului pe gospodării, instituția va trebui să se adapteze situației.

RomaniaTV.net
13 apr. 2017, 12:50
Preşedintele ANAF: Suntem subdimensionaţi cu 3.000 de posturi. Dacă se va introduce impozitul pe gospodării, ne vom adapta

„Ceea ce ține de impozite și de prognoze este strict competența Ministerului de Finanțe. Bineînțeles că, dacă se va lua decizia pentru promovarea acestui impozit pe gospodării, noi ne vom adapta situației și vom pune în aplicare legislația aferentă. (…) Acest tip de impozitare este (…) în proiect, e un proiect al Guvernului. Ne vom adapta, bineînțeles”, a declarat Stan, la Palatul Victoria, fiind întrebat dacă ANAF este pregătit să treacă la noul tip de impozitare.

De asemenea, întrebat dacă angajații ANAF vor putea să acopere necesitățile legate de noul sistem de impozitare, Bogdan Stan a replicat: „Înțeleg că orizontul de timp este 2018. Probabil, până la momentul respectiv, se va analiza, se va lua cea mai bună soluție”.

Potrivit lui Stan, ANAF are, în prezent, aproximativ 25.000 de angajați. „Suntem subdimensionați cu 3.000. Practic, prin hotărârea de Guvern prin care funcționăm, avem alocate 28.000 de posturi”, a explicat președintele ANAF.

Totodată, șeful ANAF a atras atenția că, potrivit legislației în vigoare, un inspector fiscal nu poate să fie și consultant fiscal, post care ar urma să fie înființat în condițiile implementării noului sistem de impozitare.

„În momentul de față, un inspector fiscal nu poate să fie și consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Legii funcționarului public. Dacă se va lua o altă decizie, (…) în sensul schimbării cadrului legislativ, rămâne de văzut”, a arătat Bogdan Stan.

De asemenea, întrebat câte gospodării sunt în România, Stan a răspuns: „Gospodăria, în momentul de față, nu cred că este foarte bine definită”.

Ministerul de Finanțe are în lucru un proiect de modificare a Codului fiscal, printre propuneri numărându-se introducerea de la 1 ianuarie 2018 a unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale și introducerea noțiunii de gospodărie recunoscută fiscal, a anunțat ministrul Viorel Ștefan, miercuri, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Viorel Ștefan a subliniat că mecanismul de globalizare a veniturilor nu va putea funcționa fără o asistență de specialitate. „Și atunci, vom introduce și vom promova instituția consultantului fiscal, dar nu un consultant fiscal pe care contribuabilul să îl angajeze. Statul își asumă această obligație de a angaja consultanți fiscali care să își ofere servicii în mod gratuit tuturor contribuabililor care vor trebui să facă această declarație de impozit pe venitul global”, a menționat Ștefan.