Preşedintele ANRE: Nu cred că se mai impune dezvoltarea încălzirii individuale prin centrale de apartament

Încălzirea individuală prin centrale de apartament nu cred că se mai impune a fi dezvoltată, iar primăria ar trebui să solicite constructorului, respectiv investitorului într-un nou condominium, să aibă o singură sursă de alimentare cu energie, fără pericol de explozie, a declarat, miercuri, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

01 mart. 2017, 12:57
Preşedintele ANRE: Nu cred că se mai impune dezvoltarea încălzirii individuale prin centrale de apartament

„În momentul de față, avem aproape 600.000 de apartamente în București. Dacă, în acest moment, termia ar închide activitatea, atunci 600.000 de locuințe trebuie să-și monteze centrale termice. Toate costurile pentru montarea unei centrale termice se ridică, în medie, la 2.000 de euro. Dacă înmulțim 2.000 de euro cu numărul locuințelor, iese în total o investiție de 1,2 miliarde de euro.

Este normal, în acest caz, să se impună o discuție privitoare la o variantă de întărire a investițiilor, a fondurilor pe zona de eficientizare a sistemului centralizat de încălzire a orașului București. Dacă plecăm de la acest calcul simplu, dezvoltarea încălzirii individuale prin centrale, în condominiuri, nu cred că se mai impune a fi dezvoltată. Primăria ar trebui să pornească de la modul de eliberare a autorizațiilor de construire și să solicite constructorului, respectiv investitorului, o singură sursă de alimentare cu energie, și fără pericol de explozie”, a afirmat Havrileț în cadrul forumului „Strategia Energetică a Capitalei”.

Șeful ANRE a menționat, totodată, că practica utilizării sistemului centralizat de încălzire este de actualitate în alte state membre ale Uniunii Europene, unul dintre exemple fiind capitala Austriei, Viena, scrie Agerpres.

„Am fost recent la un furnizor de energie electrică din Viena să vedem cum se descurcă într-un oraș dintr-un stat membru. Într-o capitală importantă din punct de vedere al elementelor de patrimoniu nu este permisă montarea contoarelor de gaze pe fațada clădirilor. Acolo, temperatura în locuințe este de 18 grade Celsius și nu se asigură apă caldă, în sensul că aceasta se încălzește prin instalații electrice individuale, în fiecare apartament. Faptul că încălzirea este setată la 18 grade, duce la prețuri modice pentru consumatori, iar aceștia nu sunt interesați să meargă pe centrale individuale”, a precizat sursa citată.

Reprezentanți ai autorităților publice locale, ai instituțiilor de reglementare din domeniul energiei, dar și din companiile de profil participă, miercuri, la Palatul Parlamentului, la forumul intitulat „Strategia Energetică a Capitalei”.

Temele abordate în cadrul evenimentului vizează eficiența energetică și alinierea la normele europene — priorități pentru Strategia Energetică a Capitalei, eficientizarea resurselor alternative de energie, strategia Guvernului privind atragerea de investitori și operatori privați în domeniu și, nu în ultimul rând, nevoile și oportunitățile de finanțare pentru infrastructura și reabilitarea termică în București.