Preşedintele Bulgariei: Trump a avansat ideea privind o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB

Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat miercuri la Bruxelles că liderul american Donald Trump le-a spus aliaţilor din NATO să crească la 4% din PIB cheltuielile pentru apărare, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
11 iul. 2018, 16:59
Preşedintele Bulgariei: Trump a avansat ideea privind o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB

”Preşedintele Trump, care a luat cuvântul primul, a ridicat problema nu numai de a se atinge obiectivul de 2% din PIB, în prezent, ci şi de a se stabili o nouă cotă, de 4% din PIB”, a declarat Radev presei.

Un oficial al Casei Albe, citat de Reuters, a declarat că preşedintele Trump le-a spus liderilor din NATO că ar trebui să sporească cheltuielile ţărilor lor pentru apărare la 4% din PIB, mai mult decât obiectivul actual de 2% din PIB. El a precizat că remarcile preşedintelui Trump nu reprezintă o propunere formală, ci au survenit în timp ce el le-a cerut aliaţilor să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare.

Potrivit agenţiei BTA, Radev a spus că, ”într-un fel, preşedintele Trump are dreptate, deoarece fiecare stat membru trebuie să contribuie, în condiţiile unei incertitudini tot mai mari a lumii de astăzi, şi să creeze capabilităţi eficiente”.