Preşedintele Cehiei numeşte un nou guvern condus de „Trump al Cehiei”

Preşedintele ceh Milos Zeman intenţionează să numească noul guvern condus de către Andrej Babis în luna decembrie, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Praga, relatează site-ul agenţiei Reuters.

23 nov. 2017, 21:29
Preşedintele Cehiei numeşte un nou guvern condus de „Trump al Cehiei”

Partidul de centru ANO, condus de către miliardarul Andrej Babis, a câştigat alegerile parlamentare din Cehia cu un avans de aproape 20% faţă de formaţiunea clasată pe locul al doilea, dar nu şi-a asigurat majoritatea şi nu a găsit niciun partener de coaliţie.

A fost pentru prima dată în istoria Cehiei când partidul ANO a reuşit să câştige în fiecare dintre cele 13 regiuni ale ţării. Acum, Babis încearcă să formeze un guvern minoritar, iar preşedintele agreează această soluţie.

Preşedinţia Cehiei a anunţat datele provizorii pentru numirea premierului în 6 decembrie şi 15 decembrie pentru numirea cabinetului complet.

Celelalte opt partide din Parlamentul Cehiei au precizat că refuzul de a forma o coaliţie cu ANO se datorează unei investigaţii privind presupuse fraude fiscale comise de către Andrej Babis, prin cumpărarea de obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare. Babis a negat acuzaţiile şi consideră că dosarul este motivat politic.

Intitulat „Trump al Cehiei”, Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014-mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. Babis, în vârstă de 63 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro.

Partidul ANO a promis în campanie combaterea corupţiei, oprirea integrării mai profunde în cadrul Uniunii Europene şi respingerea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles privind relocarea refugiaţilor.