Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA: Sunt aspecte de nelegalitate în constituirea, predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA

Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA, Viorel Salan, a declarat, miercuri, după şedinţa forului legislativ, că au fost constatate aspecte de nerespectare a prevederilor legale în constituirea şi acţiunile procedurale pentru predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA.

04 apr. 2018, 10:23
Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA: Sunt aspecte de nelegalitate în constituirea, predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA

„Au fost înaintate peste 50 de adrese către diferite instituţii ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente în audieri peste 25 de persoane şi prezente au fost aproximativ 20 de persoane – foşti şefi ai ANP, miniştri ai Justiţiei, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. Sunt aspecte de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte constituirea, dar şi activităţile procedurale pentru predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA”, a declarat Salan, miercuri, la Parlament, potrivit Mediafax.

Senatorul PSD a adăugat că este necesară completarea cadrului legislativ prin introducerea unor sancţiuni în cazul celor care sunt invitaţi la Comisia de anchetă şi nu se prezintă.

„Ni s-au conturat în momentul de faţă anumite riscuri şi vulnerabilităţi cu privire la funcţionarea comisiilor speciale prin neprezentarea unor persoane. Neexistând măsuri de coerciţie, am înaintat adrese către Institutul de Studii Juridice din cadrul Academiei Române şi reprezentantului nostru către UE şi ne-au prezentat o serie de concluzii. Institutul de Studii Juridice şi reprezentantul la UE au făcut un studiu pe 26 de ţări membre care evidenţiază necesitatea completării cadrului legislativ cu măsuri de coerciţie de ordin contravenţional şi penal, în situaţia neprezentării în faţa comisiilor parlamentare. Unele instituţii ale statului ne-au prezentat documente clasificate, astfel încât acestea nu pot fi făcute publice până în momentul în care emitentul îşi va da acordul pentru desecretizarea lor şi pentru includerea în raportul final care fi prezentat, până la finalul sesiunii, Birourilor permanente reunite”, a completat Viorel Salan.

El a precizat că pe 17 aprilie, ora 9.30, va avea următoarea şedinţa a Comisiei de anchetă, în care vor fi audiaţi foşti membri ai forului legislativ şi ultimul director al DGPA, procurorul clujean Doru Dobocan.

În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.