Preşedintele Comisiei Europene face apel la Europa să respingă naţionalismul şi separatismul

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat joi Europa să ia atitudine împotriva separatismului şi naţionalismului într-un moment în care demersurile vizând independența Cataloniei au creat profunde diviziuni în Spania.

09 nov. 2017, 17:41
Preşedintele Comisiei Europene face apel la Europa să respingă naţionalismul şi separatismul

„Naționalismele sunt o otravă care împiedică Europa să conlucreze”, a spus Juncker într-un discurs susținut la Universitatea din Salamanca, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

„Nu putem sta cu brațele încrucișate, a venit timpul să facem ce trebuie făcut. Spun ‘nu’ oricărei forme de separatism care slăbește Europa și adâncește fisurile existente”, a subliniat președintele executivului european.

Confruntarea dintre Madrid și susținătorii independenței catalane, declanșată în urma referendumului de la 1 octombrie privind autodeterminarea, referendum interzis de guvernul spaniol, a alimentat sentimentele separatiste dincolo de granițele Spaniei, notează Reuters, citată de Agerpres.

Remarcile lui Juncker sunt de natură să-l dezamăgească și mai mult pe fostul premier catalan Carles Puigdemont, care a plecat în Belgia după ce guvernul central de la Madrid a reacționat la declarația catalană de independență destituind administrația regională pe care o conducea. Puigdemont are ambiția de a obține sprijin la Bruxelles pentru campania sa în favoarea independenței și a făcut apel la intervenția Uniunii Europene, dar fără succes până acum, menționează Reuters.

Citeşte şi Efectele Brexit: Bulgaria cere integrarea celor şase state din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană

În ce o privește, UE se confruntă la rândul ei cu provocare fără precedent la adresa unității sale, în urma deciziei Marii Britanii de a ieși din blocul comunitar, potrivit Agerpres.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, aflat alături de Juncker la Salamanca, i-a mulțumit joi pentru sprijinul acordat „în aceste vremuri dificile”. Jean Claude Juncker „a sprijinit acțiunile guvernului spaniol, și-a exprimat respectul față de constituția, legile și sistemul legal din Spania”, i-a asigurat șeful guvernului central spaniol pe studenții și profesorii prezenți la eveniment.