Liderul de la Seul se întâlneşte cu omologul său de la Phenian. Pe agendă, denuclearizarea şi încheierea oficială a războiului

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a sosit marţi la Phenian pentru al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, relatează Reuters. Obiectivele declarate ale întâlnirii sunt denuclearizarea peninsulei coreene şi încheierea oficială a războiului dintre Nord şi Sud.

18 sept. 2018, 06:41
Liderul de la Seul se întâlneşte cu omologul său de la Phenian. Pe agendă, denuclearizarea şi încheierea oficială a războiului

Kim, alături de soţia sa, Ri Sol Ju, de sora sa, Kim Yo JOng şi de alţi înalţi oficiali ai regimului, şi-a întâmpinat oaspetele cu îmbrăţişări şi zâmbete. Evenimentul a fost salutat de sute de nord-coreeni în costume tradiţionale, cu flori şi steaguri ale celor două ţări. Un banner afişa mesajul „Bun-venit fierbinte la Phenian preşedintelui Moon Jae-in!”. Preşedintele sud-coreean a trecut în revistă o gardă de onoare numeroasă, însoţită de o orchestră militară, potrivit Agerpres.

Rezultatele summitului inter-coreean sunt aşteptate ca un indiciu pentru şansele unei a doua întâlniri a lui Kim cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, arată Reuters. Încă nu se cunosc intenţiile liderului de la Phenian privind renunţarea la armele nucleare, aşa cum i-a promis lui Trump în iunie, în Singapore.

Trump a anulat în august o vizită în Coreea de Nord a secretarului de stat american, Mike Pompeo, şi i-a cerut lui Moon să acţioneze ca „prim negociator” cu Kim. Înainte de decolarea spre Phenian, preşedintele sud-coreean a declarat: „Dacă după această vizită se reia dialogul între Coreea de Nord şi SUA, ar fi în sine foarte semnificativ”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Phenianul îi cere Washingtonului să retragă SANCŢIUNILE impuse Coreei de Nord

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun, citat de Reuters, scria marţi că „responsabilitatea este clar a Statelor Unite” din cauza „încăpăţânării lor lipsite de sens, iraţionale ca ţara noastră să îşi dezmembreze capacităţile nucleare complet, verificabil şi ireversibil” fără ca americanii să arate „vreo intenţie de a construi încrederea, inclusiv prin declararea sfârşitului războiului”.

Dialogul oficial între Kim şi Moon va avea loc după prânz. Potrivit detaliilor oferite de un oficial sud-coreean, va urma un spectacol muzical şi un dineu de bun-venit. Vizita va dura trei zile, preşedintele Coreei de Sud urmând să se întoarcă la Seul joi.