Preşedintele Croaţiei, primit la Palatul Cotroceni. Kolinda Grabar-Kitarovic a fost decorată de Klaus Iohannis UPDATE

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni la Palatul Cotroceni pe omologul său croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, în cadrul vizitei de stat pe care acesta o efectuează în țara noastră până miercuri, la invitația șefului statului român.

02 oct. 2017, 14:52

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a afirmat că relația economică cu Croația poate fi considerabil îmbunătățită, anunțând că va participa marți împreună cu omologul său croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, la un forum pe teme economice organizat la București.

„Această vizită evidențiază importanța pe care o acordăm aprofundării relațiilor bilaterale, dar și unei mai bune colaborări și coordonări în cadrul UE și NATO. Am constatat că nivelul este unul excelent în ceea ce privește dialogul politic. Relațiile economice pot fi considerabil îmbunătățite. Pentru acest scop, mâine se desfășoară un forum economic româno-croat, unde vom participa împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri să strângă relația”, a spus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni, în declarația comună de presă cu omologul croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

 

UPDATE Croația susține activarea regimului Schengen și eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria, a declarat, luni, președintele croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

„Croația susține în mod ferm activarea regimului Schengen pentru România și Bulgaria. (…) Croația este și pentru eliminarea MCV pentru România și Bulgaria. (…) România a atins nivelul reformelor”, a spus președintele Croației, în declarația comună cu omologul român, Klaus Iohannis.

 

Kolinda Grabar-Kitarovic a fost întâmpinată pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni de președintele Iohannis.

Alături de președintele Iohannis se află consilierii prezidențiali Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, secretarul de stat în MAE George Ciamba și ambasadorul României în Croația, Constantin-Mihail Grigorie.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete și oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile dintre cei doi oficiali se vor axa pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale și pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, regională și de securitate.

„În plan bilateral, vor fi discutate modalitățile prin care nivelul de excelență atins în dialogul politic va putea crea premisele obținerii unor rezultate mai bune, concrete, în domeniul economic, precum și în alte domenii sectoriale. Cei doi președinți vor deschide, de altfel, în data de 3 octombrie, lucrările Forumului oamenilor de afaceri români și croați, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relațiilor bilaterale economice, inclusiv a investițiilor reciproce”, arată Administrația Prezidențială.

De asemenea, președintele Iohannis va evidenția importanța pe care o au pentru relația bilaterală minoritatea croată din România, precum și comunitatea română din Croația.

„În ceea ce privește agenda europeană, o atenție deosebită va fi acordată, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european și perspectivei exercitării, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președințiilor Consiliului UE în cadrul aceluiași Trio de președinții”, menționează sursa citată.

Totodată, președintele României și omologul croat vor evidenția importanța cooperării și asigurării securității și stabilității Europei de Sud-Est. Discuțiile vor viza, de asemenea, problematica Vecinătății Estice.

„În planul cooperării regionale, va fi abordată organizarea, anul viitor, de către România, a Summitului Inițiativei celor 3 Mări, demers în care atât Croația, cât și România au fost implicate încă de la lansarea sa, în 2015, la New York, urmată de Summitul de la Dubrovnik din 2016 și cel de la Varșovia, din iulie 2017”, afirmă reprezentanții Președinției.

Cei doi președinți vor aborda și problematica de securitate, cu accent asupra cooperării în NATO și a rolului Alianței la nivel european și global, inclusiv în pregătirea Summitului din 2018.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 2 octombrie a.c., decretul de decorare a Preşedintelui  Republicii Croaţia, doamna Kolinda Grabar-Kitarović.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută la promovarea democraţiei şi securităţii regionale, pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Croaţia,, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan Excelenţei Sale doamnei Kolinda Grabar-Kitarović, Preşedintele  Republicii Croaţia.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu.