Doina Gradea, în Comisia de cultură: Este o uzanţă a colegilor din media de a-şi atribui diverse porecle

Publicat: Marţi, 08 Mai 2018 08:23 // Actualizat: Marţi, 08 Mai 2018 14:07 // Sursa: romaniatv.net

Audierea preşedintelui-director general al SRTv, Doina Gradea, a început cu o discuţie contradictorie între preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, şi membrii PSD. Aceştia acuză că decizia de audiere a Doinei Gradea a fost luată fără a fi consultaţi toţi membrii comisiei. Ştirbu a spus că solicitarea a fost făcută săptămâna trecută, iar în afară de grupul PSD, nu s-a opus nimeni.

UPDATE: Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a spus marţi, în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, că înregistrările făcute de Dragoş Pătraru reprezintă săvârşirea acţiunii de violare de viaţă privată, iar despre afirmaţia sa la adresa unei colege – pe care a numit-o “cap de porc” –, a spus că este o “uzanţă” a colegilor din media de a-şi atribui porecle.

 
 “Am fost permanent criticată de anumiţi oameni din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume. Am fost jignită continuu, profesional, de aceşti oameni, lăsând loc unor comentarii care s-au constituit în jigniri personale ce mi-au afectat întreaga imagine. Toate acestea în numele dreptăţii, al libertăţii de exprimare, al dreptului de a critica. (...) Dacă eu, ca orice om, comentez în discuţii private, aşa cum toţi colegii din media o fac, sunt blamată total, crucificată şi nimeni nu se întreabă cum e posibil să mai fim ascultaţi, înregistraţi nelegal, la aproape 30 de ani de la Revoluţie”, a spus Doina Gradea.

Ea a susţinut că înregistrările care au stat la baza montajului prezentat de Dragoş Pătraru pe blogul personal, lipsind-o astfel de posibilitatea legală de a solicita un drept la replică, sunt fapte care pot conduce la ideea săvârşirii de violare a vieţii private.

”Referitor la discuţia privată pe care am avut-o, înregistrată nelegal de domnul Pătraru, menţionez faptul că referirea mai puţin academică pe care am făcut-o la adresa unei colege, pentru care mi-am cerut scuze şi îmi cer scuze încă o dată, este o uzanţă a colegilor din media de a-şi atribui diverse porecle”, a mai spus ea.

Doina Gradea susţine că la rândul ei are o poreclă şi că nu a vrut să îi lezeze imaginea colegei, toată discuţia cu aceasta fiind una privată. 
 
Gradea afirmă că a analizat activitatea lui Dragoş Pătraru de pe blogul său şi din cadrul emisiunilor televizate, constatând că acesta “încalcă în mod flagrant” contractul.
 
“Şi eu am o poreclă, e posibil să am mai multe. Îmi cer scuze public încă o dată faţă de această colegă. Nu am vrut să îi lezez imaginea, fiind o discuţie absolut privată. Din păcate, am constatat după analiza efectuată în ultima perioadă cu privire la activitatea domnului Pătraru atât pe blog, cât şi în cadrul emisiunilor produse şi difuzate de TVR, că dumnealui încalcă în mod flagrant (contractul – n.r.) şi constat un număr foarte mare de obligaţii asumate prin contractul încheiat cu SRTv, cu ceva timp înainte de numirea mea la conucerea Societăţii. Am mai constatat că niciuna din susţinerilor domnului Pătraru cu privire la o presupusă cenzură sau măsuri opresive dispuse împotriva angajaţilor TVR nu au nicio bază factuală reală, neexistând nicio astfel de măsură disciplinară sau de altfel dispusă de mine”, a explicat preşedintele-director al SRTv.
 
Potrivit acesteia, din înregistrările făcute publice se poate vedea tonul glumeţ din cadrul unei discuţii private. 
 
Ea susţine că Pătraru a avut timp de şapte luni aparatură de înregistrare asupra lui, astfel că a construit o campanie de discreditare a ei şi a Televiziunii Publice.
 
“Faptul că îi spun să facă de sărbători emisiuni mai soft nu înseamnă imixtiune în politica editorială, atâta timp cât nu o fac în cadru formal, ci era pur şi simplu doar o părere, în cadrul unei discuţii private, chiar pe un ton glumeţ de ambele părţi. Dacă tot au fost înregistrate aceste discuţii, se poate vedea acest ton. Timp de şapte luni, domnul Pătraru a avut non-stop, la orice discuţie privată sau în cadru formal aparate de înregistrat, având intenţia de a-şi construi o întreagă campanie de discreditare la adresa mea şi implicit a instituţiei”, a mai susţinut Gradea în Comisie.
 
La final, Doina Gradea a susţinut că imaginea, sănătatea şi demnitatea i-au fost afectate şi se consideră “lezată” şi “crucificată”.
 
“În concluzie, consider că în realitate, prin acţiunile lui, mi-au fost afectate imaginea, deminitatea, sănătate şi violată viaţa privată. În toată activitatea mea media de până acum am lucrat în echip, am fost inspirată şi am inspirat oameni, însă mintea mea nu a fost niciodată setată că aş putea fi înregistrată de colegi, de oameni cu care lucrezm toate aceste în scopul defăimării mere. Mă simt lezată, crucificată, eu, cea care am fost înregistrată, nu cel care a făcut-o”, a conchis Gradea.

Doina Gradea a citit de pe foaie ce avea de spus în faţa comisiei, după care a părăsit sala fără a oferi vreo declaraţie presei, transmite News.ro-

UPDATE: Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, şi membrii PNL, USR şi PMP au părăsit şedinţa comisiei, după ce solicitarea deputatului PSD Diana Tuşa, potrivit căreia Doina Gradea să îşi spună punctul de vedere şi să plece, fără întrebări sau dezbateri pe subiect, iar apoi să se continue cu alte puncte de pe ordinea de zi a fost aprobată.

Propunerea Dianei Tuşa, potrivit căreia Doina Gradea să îşi spună punctul de vedere în cadrul Comisiei după care să plece, a fost aprobată cu opt voturi "pentru" şi patru "împotrivă".
"Votul este o lipsă totală de respect pentru întreaga presă. Au aşteptat aici să se mai lămurească unele lucruri care planează în presă", a afirmat deputatul PNL Bogdan Gorghiu.
 
Deputatul USR Iulian Bulai i-a spus Dianei Tuşa că are "o atitudine stalinist-maoistă". El a mai afirmat: "Nu îmi doresc în mod personal să o văd pe doamna Gradea. Vreau să am un dialog constructiv, vreau să ştiu de ce interveniţi în politicile editoriale ale TVR".
 
Preşedintele Comisiei, Gigel Ştirbu, şi membrii PNL, USR şi PMP au părăsit sala. Doina Gradea va vorbi doar în prezenţa membrilor PSD şi ALDE din comisie.

UPDATE. La începutul audierilor, deputatul PSD Diana Tuşa l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, că nu s-a consultat cu toţi membrii în ceea ce priveşte stabilirea audierii Doinei Gradea. 

Şi deputatul PSD Beatrice Tudor a cerut ca aceasta să fie ultima şedinţă în care membrii comisiei nu sunt informaţi cu privire la ordinea de zi, spunându-i preşedintelui comisiei să nu îi mai anunţe pe WhatsApp cu privire la şedinţe. De asemenea, deputatul PSD Damian Florea a spus că este "mâhnit" că nu a ştiut de decizia comisiei privind ordinea de zi.

"Mi se pare inportună această audiere, fără să fim întrebaţi şi solicitaţi şi să ne faceţi promisiunea că ne veţi consulta (data viitoare - n.r.)", a spus Damian.

"Am senzaţia că i-aţi făcut un deserviciu doamnei Gradea când aţi spus că este inoportună audierea. (...) Am crezut că oricine poate să solicite o astfel de audiere", a spus Gigel Ştirbu.

"Suntem aici pentru că TVR nu are o tradiţie în a jigni anjagaţii. Eu sunt colegul care a depus această cerere de audiere, joia trecută, şi am trimis şi o notificare pe WhatsApp", a spus deputatul USR Iulian Bulai.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a anunţat marţi, în cadrul audierilor preşedintelui-director general al SRTv, Doina Gradea, că săptămâna viitoare va fi invitat la audieri şi jurnalistul Dragos Pătraru, pentru a da explicaţii cu privire la înregistrările pe care le-a făcut publice.

 "Voi solicita o audiere a domnului Dragoş Pătraru săptămâna viitoare", a anunţat Gigel Ştirbu.

UPDATE. Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a anunţat că preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a confirmat că va veni marţi la audieri, pentru a da explicaţii cu privire la înregistrarea făcută publică de Dragoş Pătraru.

Astfel, potrivit unui răspuns trimis de Doina Gradea Comisiei de cultură, aceasta a anunţat că va veni la audieri marţi, la ora 12.00.

Doina Gradea a fost chemată la audieri la ora 12.00.  Preşedintele Comisiei de cultură, liberalul Gigel Ştirbu, a declarat că din înregistrările făcute publice de către Pătraru reiese că Doina Gradea "are o sarcină clară din partea partidului care a şi propus-o în această funcţie şi în funcţia de preşedinte al CA, de a politiza această instituţie".
 
O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, de când spune că a aflat "planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură, scrie News.ro.

Citeşte şi: Şefii TVR, înregistraţi înjurând jurnaliştii postului public. Reacţia jurnaliştilor


În înregistrarea video publicată joi, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.

El anunţă: "Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.

După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: "Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, OK femeia”.

În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită "pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.

Ulterior, jurnaliştii TVR au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii televiziunii, prin care se declară indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general la adresa unui reporter, solicitându-i acesteia să îi ceară scuze. Ei spun că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt "hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul.

După difuzarea înregistrărilor, PNL a cerut demisia preşedintelui-director general al SRTv, Doinei Gradea, spunând că în caz contrat va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a acuzt acuză presiuni făcute la adresa ei de realizatorul de televiziune Dragoş Pătraru şi a susţinut că dezvăluirile făcute de către jurnalist sunt neadevărate şi aduc atingere vieţii ei private. În plus, ea spunea că cel care a înregistrat, fără acordul său, conversaţiile va răspunde în faţa legii.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Doina Gradea Parlament TVR
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H