Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei ACUZĂ UCRAINA că a ANEXAT Peninsula Crimeea

Preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului federal rus (Duma), Serghei Narîşkin, a acuzat miercuri Ucraina de anexarea peninsulei Crimeea în urmă cu 23 de ani, în contextul destrămării URSS, acuzaţiile parlamentarului rus intervenind în ajunul Zilei Naţionale a Rusiei.

RomaniaTV.net
11 iun. 2014, 16:08
Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei ACUZĂ UCRAINA că a ANEXAT Peninsula Crimeea

Preşedintele Dumei acuză Ucraina de anexarea Crimeii în 1991, în contextul destrămării URSS. ‘Atunci, în 1991, a fost realizată anexarea Crimeii (de către Ucraina). E adevărat, a fost una paşnică, dar a fost o anexare’, a afirmat Serghei Narîşkin în faţa deputaţilor ruşi, potrivit relatării RIA Novosti.

O astfel de anexare, a adăugat şeful Dumei, ‘a devenit, din păcate, posibilă, din cauza atitudinii iresponsabile a unor oameni politici ruşi’, deşi ‘în ianuarie 1991 a fost un referendum în Crimeea care contesta transferarea regiunii Ucrainei, 93% dintre alegători pronunţându-se în această privinţă, la o prezenţă la urne de 81%’.

Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a fost ataşată la Ucraina în 1954, în perioada URSS, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea Uniunii Sovietice, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.

La 16 martie a.c., Crimeea şi-a autoproclamat independenţa faţă de Ucraina şi s-a pronunţat pentru alipirea la Rusia, în cadrul unui referendum la care peste 96% din alegători s-au pronunţat în favoarea acestei decizii, după cum au susţinut autorităţile locale proruse. A urmat semnarea, la 18 martie, la Kremlin, a unui tratat de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii proruşi ai regiunii, prin care peninsula din sudul Ucrainei era anexată la Rusia. Tratatul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus şi promulgat la 21 martie de preşedintele Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.

Citeşte şi Naţionaliştii europeni şi ruşi s-au întâlnit la Viena, în taină, sub auspiciile unui OLIGARH rus

Moscova a susţinut şi susţine că anexarea Crimeii este conformă cu normele dreptului internaţional şi cu prevederile Cartei Naţiunilor Unite. Occidentul şi Kievul nu recunosc însă legitimitatea referendumului din Crimeea şi denunţă anexarea regiunii de către Rusia. La 28 aprilie, preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a semnat o lege ce proclama peninsula Crimeea şi oraşul Sevastopol teritorii ucrainene ‘provizoriu ocupate’.

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, învestit în funcţie sâmbătă, a promis să menţină unitatea Ucrainei, accentuând că statutul Crimeii şi orientarea proeuropeană a Ucrainei nu sunt negociabile. Poroşenko a recunoscut însă că restabilirea păcii în Ucraina va fi imposibilă în absenţa normalizării relaţiilor cu Rusia.