Preşedintele Egiptului îi îndeamnă pe palestinieni la o coexistenţă paşnică cu Israelul

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a lansat marți un apel către palestinieni, îndemnându-i să se unească și 'să fie pregătiți să coexiste' în pace cu Israelul, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, relatează France Presse.

20 sept. 2017, 06:53
Preşedintele Egiptului îi îndeamnă pe palestinieni la o coexistenţă paşnică cu Israelul

Vorbind a doua zi după prima întâlnire a sa oficială cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Al-Sissi a apreciat că un acord de pace între Israel și palestinieni este o ‘precondiție necesară pentru întreaga regiune’ pentru ca ea să se poată bucura de stabilitate.

Egiptul a fost în trecut în prima linie a eforturilor de apropiere a mișcărilor palestiniene Fatah, aflată la putere în Cisiordania, și Hamas, care controlează Fâșia Gaza.

Plecând de la textul inițial, Abdel Fattah al-Sissi a afirmat că ‘dorește să spună poporului palestinian că este important să se unească … pentru a depăși diferențele și să fie pregătit să accepte coexistența cu cealaltă partea, cu israelienii, în pace și securitate’.

Liderul egiptean a lansat un apel similar și către israelieni, subliniind că deceniile de pace israeliano-egipteană pot fi extinse și asupra palestinienilor ‘pentru a depăși bariera urii pentru totdeauna’. „Putem repeta această experiență, acest progres excelent, împreună cu pacea și securitatea cetățenilor palestinieni”, a spus el.

Egiptul, care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979, solicită constant reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, care au fost înghețate în 2014.

În discursul său din aceeași zi, premierul Benjamin Netanyahu a dat asigurări că Israelul s-a angajat să ajungă la pace cu toate țările arabe și cu palestinienii, dar nu a precizat cum ar putea realiza acest obiectiv.

„Un stat palestinian independent” cu capitala în Ierusalimul de Est este o „precondiție necesară pentru ca întreaga regiune să intre într-o nouă fază a stabilității și a dezvoltării”, a încheiat președintele egiptean.