Preşedintele Germaniei, nemulţumit de starea actuală a relaţiilor dintre Moscova şi Berlin

Președintele german Frank-Walter Steinmeier i-a spus miercuri omologului său rus Vladimir Putin că este nemulțumit de starea actuală a relațiilor dintre Moscova și Berlin și că ambele țări trebuie să depună eforturi pentru îmbunătățirea lor.

25 oct. 2017, 17:18
Preşedintele Germaniei, nemulţumit de starea actuală a relaţiilor dintre Moscova şi Berlin

Prima vizită în Rusia a unui președinte german din 2010 are loc în momentul în care relațiile rămân tensionate în legătură cu anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, cu situația din estul Ucrainei, precum și cu acuzațiile Germaniei privind intervenția Rusiei în politica sa, acuzații respinse însă de Moscova.

„Este esențial să ne folosim de această oportunitate în calitate de președinți pentru a continua dialogul cu scopul îmbunătățirii relațiilor noastre bilaterale. Nu putem fi prea fericiți” în legătură cu starea lor actuală, i-a spus Steinmeier lui Putin la începutul întrevederii. „Sunt convins că trebuie să rezistăm acestui (sentiment de) alienare care a crescut între țările noastre în ultimii ani și să continuăm dialogul și să găsim soluții la situația de criză”, a continuat el.

Social-democratul Frank-Walter Steinmeier, care a deținut anterior funcția de ministru de externe, a cerut în nenumărate rânduri o îmbunătățire a relațiilor cu Moscova. Partidul său, care va intra în opoziție după patru ani de coaliție cu conservatorii Angelei Merkel, dorește reducerea treptată a sancțiunilor impuse Rusiei de UE pentru rolul său în Ucraina.

Citeşte şi ISIS ameninţă Cupa Mondială din Rusia. Poster ŞOCANT cu Lionel Messi însângerat şi un mesaj terifiant FOTO

Înainte de întrevederea cu Vladimir Putin, Steinmeier s-a întâlnit cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și cu activiști pentru drepturile omului. „Mă aflu în Rusia într-un moment în care relațiile germano-ruse se află în dificultate”, a spus el. „Consider că este responsabilitatea mea să mă asigur că această situație nu va dura la nesfârșit”, a mai spus șeful statului german.

Motivul oficial al vizitei lui Steinmeier în Rusia este de a asista la predarea de către guvernul rus a dreptului de proprietate asupra catedralei Sf. Petru și Paul din Moscova (restaurată și redeschisă în 1998 după 60 de ani n.r.) către Biserica Evanghelică Luterană a Rusiei, ca parte a festivităților de celebrare a 500 de ani de la Reformă.