REUNIUNE DE URGENŢĂ în Ucraina încheiată după miezul nopţii. Lupte de stradă în mai multe oraşe VIDEO. UPDATE

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a convocat sâmbătă, la Kiev, o reuniune de urgenţă a Consiliului naţional de securitate, după ce separatişti proruşi au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale din Slaviansk, oraş în estul ţării, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 apr. 2014, 17:46
REUNIUNE DE URGENŢĂ în Ucraina încheiată după miezul nopţii. Lupte de stradă în mai multe oraşe VIDEO. UPDATE

UPDATE: Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a convocat sâmbătă seară o reuniune de urgenţă a Consiliului naţional de securitate, în timp ce în mai multe oraşe ucrainene au loc lupte, potrivit ministrului de interne, Arsen Avakov, scrie AFP. Reuniunea s-a încheiat fără vreun anunţ oficial la scurt timp după miezul nopţii (sâmbătă, 21.00 GMT).

‘Participanţii au studiat chestiunile şi măsurile în raport cu normalizarea situaţiei din estul Ucrainei’, se menţionează scurt într-un comunicat. Guvernul proeuropean de la Kiev a denunţat în aceeaşi zi ‘agresiunea’ Rusiei, după o serie de atacuri ale unor grupuri armate proruse împotriva unor oraşe din estul Ucrainei, ameninţată cu pierderea din nou a integrităţii statale.

 

La 9 p.m. (18:00 GMT) va avea loc o reuniune a Consiliului ucrainean de securitate şi apărare din cauza situaţiei din estul Ucrainei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a preşedintelui interimar.

Ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, a anunţat sâmbătă că în mai multe oraşe din estul ţării au loc lupte, denunţând „o agresiune a Federaţiei Ruse”,  potrivit Agerpres.

Poliţia din Ucraina: Militanţii proruşi au capturat sute de arme

Potrivit ministrului, lupte au loc în special la Kramatorsk, în provincia Doneţk, unde „persoane necunoscute au deschis focul asupra administraţiei locale”. „Poliţia a replicat. Schimbul de focuri continuă”, a spus el. 

Ucraina: Separatiştii proruşi au amplasat puncte de control în jurul oraşului Slaviansk

La Krasnâi Liman, tot în provincia Doneţk, „luptători înarmaţi” au atacat poliţia cu „arme de fabricaţie rusă AK100, care se află numai în dotarea forţelor armate ruse”, a precizat ministrul.

„Autorităţile ucrainene consideră evenimentele de astăzi ca o agresiune externă a Federaţiei Ruse”, a scris ministrul de interne ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Sâmbătă, activişti proruşi au declanşat o adevărată ofensivă sâmbătă în estul Ucrainei, preluând practic controlul unei localităţi şi al sediului poliţiei din Doneţk. Separatiştii doresc anexarea regiunii Doneţk la Rusia sau măcar un referendum prin care să obţină o mai mare autonomie regională.

Rusia consideră ‘inacceptabile’ ameninţările de recurgere la forţă în estul Ucrainei

Diplomaţia rusă a afirmat că ameninţările autorităţilor prooccidentale de la Kiev privind lansarea unui atac împotriva manifestanţilor proruşi, care au ocupat noi clădiri ale administraţiei publice în estul Ucrainei, sunt ‘inacceptabile’, informează AFP.

Într-o conversaţie telefonică între ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Andrii Deşciţa, „partea rusă a subliniat responsabilitatea autorităţilor actuale de la Kiev de a împiedica orice utilizare a forţei în sudul şi sud-estul Ucrainei”, se afirmă într-un comunicat al diplomaţiei ruse. 

„Ameninţările continue ale Kievului de a lansa un asalt asupra clădirilor, ocupate de protestatari la Doneţk şi Lugansk, sunt inadmisibile”, se menţionează în comunicat.

Serghei Lavrov a cerut părţii ucrainene „să acţioneze exclusiv pe cale paşnică, prin dialog, luând în considerare cererile legitime din sudul şi sud-estul Ucrainei, inclusiv prin implicarea reprezentanţilor acestor regiuni în procesul de reformă constituţională”.

Activiştii proruşi au trecut în ofensivă sâmbătă în estul Ucrainei, aproape preluând controlul unei localităţi şi ocupând sediul poliţiei din oraşul Doneţk, aminteşte AFP.