Preşedintele Iohannis a promulgat Legea privind instituirea unei noi sărbători naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind instituirea ”Zilei Minorităţilor Naţionale din România” ca sărbătoare naţională pe 18 decembrie.

07 dec. 2017, 14:10
Preşedintele Iohannis a promulgat Legea privind instituirea unei noi sărbători naţionale

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat această lege în 21 noiembrie, cu 279 de voturi „pentru” şi 4 abţineri.

Legea a fost adoptată pe 23 octombrie de Senat. 

Potrivit actului normativ, ”se instituie ziua de 18 decembrie «Ziua Minorităţilor Naţionale din România», ca zi de sărbătoare naţională”.

Legea prevede că ”anual, cu prilejul sărbătoririi «Zilei Minorităţilor Naţionale din România», se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Iniţiativa a fost semnată de deputaţii minorităţilor naţionale, alta decât cea maghiară, care şi-au motivat demersul prin faptul că Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase.

”În articolul 1 al Declaraţiei, Adunarea Generală a ONU reglementează rolul statelor în protecţia existenţei şi identităţii naţionale sau etnice, culturale, religioase şi lingvistice a minorităţilor naţionale de pe teritoriul lor, prin crearea de condiţii pentru promovarea acestei identităţi şi prin adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare şi a oricăror altor măsuri pentru realizarea acestor obiective”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Semnatarii proiectului mai precizează că în România dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de către Constituţie şi că ziua de 18 decembrie este sărbătorită în fiecare an, aşa cum prevede o hotărâre de Guvern adoptată în 1998, iar prezenta iniţiativă nu face decât să ridice la nivel de sărbătoare naţională această tradiţie.

Instituirea ”Zilei Minorităţilor Naţionale din România” ca sărbătoare naţională pe 18 decembrie nu poate substitui propunerea legislativă a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca zi a comunităţii maghiare din România, a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila la dezbaterea din octombrie. Pe 13 noiembrie, însă, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a respins cu majoritate de voturi iniţiativa legislativă a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.

viewscnt