Klaus Iohannis: Actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane chemate să răspundă în faţa legii

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, marţi, tinerilor magistraţi, că au ales să practice meseria lor "într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii".

RomaniaTV.net
20 feb. 2018, 12:39
Klaus Iohannis: Actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane chemate să răspundă în faţa legii

UPDATE Preşedintele Iohannis le-a spus noilor magistraţi că învestirea lor are loc într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială tocmai de cei chemaţi să răspundă în faţa legii, dar că ”această tentativă” nu trebuie să îi influenţeze şi nu trebuie să îi abată de la principiile integrităţii. Preşedintele a subliniat că de tăria lor de caracter depinde înfăptuirea actului de justiţie.

„În aceste eforturi nu sunteți singuri. Așa cum am transmis și colegilor din promoțiile anterioare, reafirm deplina mea susținere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis, transcris de Administraţia Prezidenţială:

„Domnule Președinte al Curții Constituționale,

Doamnă Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Onorați membri ai CSM,

Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,

Domnule Ministru al Justiției,

Domnule Procuror General,

Doamnă Director al Institutului Național al Magistraturii,

Doamnelor și domnilor judecători și procurori,

Stimați invitați,

Continuând tradiția, am ținut ca și în acest an să mă adresez, în cadrul unei ceremonii publice, absolvenților Institutului Național al Magistraturii, cărora le-am semnat de curând decretele de numire în funcția de judecător sau de procuror.

Pe parcursul formării dumneavoastră profesionale ați primit instrumentele necesare desfășurării activității viitoare.

După mii de ore de studiu și după un efort susținut, vă dedicați unor profesii atât de nobile, pornind pe un drum cu o semnificație aparte.

Profesia dumneavoastră presupune construirea de caractere morale pentru societatea în care trăim. Prin importanța funcției sunteți și trebuie să rămâneți modele de comportament, arătând că valorile în care credeți și în slujba cărora ați ales să vă desfășurați activitatea reprezintă, de fapt, un mod de viață.

Conduita, integritatea și profesionalismul de care veți da dovadă constituie sursa credibilității și legitimității serviciului public al justiției. Ca Președinte al României, țin să vă spun că v-ați ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului.

Înțelegerea acestei indisolubile legături încă de la momentul debutului în profesie – care pentru fiecare este momentul celor mai pure și nealterate aspirații și intenții – este esențială pentru protejarea valorilor statului de drept, valori de altfel universale și profund umane.

Vă spun acest lucru nu doar pentru că sunteți la începutul carierei și sunteți tineri, ci pentru că v-ați angajat pe un drum care presupune multă responsabilitate în serviciul public.

Doamnelor și domnilor judecători și procurori,

Învestirea dumneavoastră în funcție survine într-un moment în care actul de justiție este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în fața legii.

Această tentativă nu trebuie să vă influențeze și nu trebuie să vă abată de la principiile constituționale ale legalității, imparțialității și egalității, principii care vă guvernează activitatea.

Sunteți în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. Nu uitați nici un moment că și de tăria dumneavoastră de caracter depinde bunul mers al justiției din România.

În aceste eforturi nu sunteți singuri. Așa cum am transmis și colegilor din promoțiile anterioare, reafirm deplina mea susținere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră.

Alături de noi sunt românii, care și-au arătat susținerea pentru o justiție independentă și dreaptă, pentru o societate în care corupția este combătută și în care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile și libertățile fundamentale sunt garantate și protejate.

Profesionalismul, integritatea și dedicarea dumneavoastră sunt doar câteva elemente care dau încredere cetățenilor că vor trăi într-o societate mai bună.

Anul 2018 are o semnificație specială pentru noi, românii, fiind anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri.

O națiune nu poate exista în afara dreptului, cum nu poate trăi fără teritoriu sau fără limbă.

Pentru o națiune care aspiră la un viitor demn, legea și independența celor care se află în slujba justiției nu sunt negociabile și nici tranzacționabile.

Magistrații reprezintă, prin aceasta, unul dintre pilonii care nu lasă generațiile să se irosească în permanente și falimentare reînceputuri.

Eu vă felicit pe toți și vă doresc mult, mult succes în activitate!”

__________

Klaus Iohannis se întâlneşte, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cu prilejul ceremoniei primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi, după scandalul DNA. La eveniment participă şi procurorul general Augustin Lazăr.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va fi prezent marţi, la ceremonia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii (INM), organizată la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, şeful statului a afirmat că va avea o discuţie cu ministrul Justiţiei.

„Cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Şi dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuţie şi în trei”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiţiei, Todorel Toader, în ceea ce priveşte analiza activităţii DNA, afirmând că Tudorel Toader este „un profesionist reunit” şi va avea o poziţie „fundamentată juridic”.

„(…) Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei. (…) Este un profesionist renumit şi cu siguranţă poziţia cu care va ieşi, atunci când va ieşi, va fi una fundamentată juridic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să precizeze dacă este de părere că analiza activităţii DNA va fi făcută fără presiuni politice.

Ca urmare a semnării decretelor de numire în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor care au promovat examenul de capacitate organizat în perioada 30 iunie – 13 noiembrie 2107, şeful statului va primi la Palatul Cotroceni tânăra generaţie de magistraţi, la ora 15:00. La eveniment va participa şi procurorul general Augustin Lazăr.

Totodată, la festivitate, Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de doamna judecător Simona Camelia Marcu, în calitate de preşedinte.

Vor participa la festivitate, de asemenea, doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, doamna procuror Tatiana Toader, domnul procuror Nicolae Solomon şi domnul Victor Alistar, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte pe magistraţii absolvenţi ai INM