Klaus Iohannis: Am decis să promulg legea prin care se elimină impozitul pe pensii

Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor, pentru a discuta politicile economice ale noului cabinet. Întâlnirea are loc la propunerea preşedintelui, ca urmare a preocupărilor acestuia legate de sustenabilitatea unor măsuri adoptate sau pe care intenţionează să le adopte guvernul Grindeanu.

11 ian. 2017, 04:07

UPDATE 17.00 Declaraţia completă a preşedintelui Klaus Iohannis, transcrisă pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale:

Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanțelor și Consilierul Prezidențial pe probleme economice. A fost o discuție aplicată, o discuție în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern.

Am solicitat și primit informații despre cum se vede la nivel de Guvern construcția bugetului pentru 2017. După părerea mea, și asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ține cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, și așa mai departe.

Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate.

Reporter: V-au lămurit cei doi că toate măsurile vor fi puse în aplicare și că nu există nicio problemă din buget?

Klaus Iohannis: Se lucrează pe buget și bineînțeles că discuțiile au fost de natură de a vedea care sunt intențiile Guvernului. Când vom avea bugetul, vom putea ști foarte exact cum s-a lucrat. Însă, datele cu care au venit Premierul și Ministrul Finanțelor sunt date pe care le-am avut și noi. Evident că am confruntat datele dintr-o parte și din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ține cont de toate aceste condiționalități.

Reporter: Ați discutat și despre problema lipsei de încasări de 10 miliarde de lei pe anul trecut?

Klaus Iohannis: Da, am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat inițial sintagma de gaură la buget, ceea ce nici nu poate fi vorba.

Este vorba de o sumă care nu s-a realizat, pur și simplu, la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alții, nu eu, cei care au guvernat, dar cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă și în această etapă e important să se lucreze foarte, foarte serios pe bugetul 2017. Eu am oferit sprijin la nivel de expert pentru această chestiune.

Reporter: Cum vi se pare inițiativa Parlamentului, de a ancheta Cabinetul Cioloș pentru această lipsă de fonduri, domnule Președinte?

Klaus Iohannis: Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă și să nu se ducă discuția la nivel de contre politice.

Reporter: Dar sunt două rectificări bugetare pe plus. Nu ar trebui să se vadă exact de ce s-a ajuns la această situație, dacă a fost incompetență sau rea voință, sau ceva venit din partea unor instituții?

Klaus Iohannis: Eu sunt convins că cei în cauză vor lămuri aceste chestiuni.

Reporter: Ați fost informat de fostul Premier Dacian Cioloș despre aceste lucruri înainte să plece de la Palatul Victoria?

Klaus Iohannis: Președintele are foarte puține atribuții pe domeniul economiei și bineînțeles că am discutat în repetate rânduri despre aceste lucruri, fără însă să fi solicitat eu detalii legate de execuția bugetară.

Reporter: Ați vorbit despre deficitul bugetar, despre necesitatea încadrării în 3% din PIB. Președintele Consiliului Fiscal avertiza că măsurile aplicate de PSD, cele promise, ar duce la un deficit bugetar de 4%. Ați primit asigurări că se va încadra acest Guvern în deficit de 3%?

Klaus Iohannis: Nu va fi deloc ușor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate și cu încadrarea într-un deficit de 3%, doar el este obligatoriu.

Reporter: Și atunci? Care este soluția?

Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care aparține Guvernului, care va veni cu soluții.

Reporter: Dar ar trebui să blocheze anumite măsuri pe care vor să le ia în perioada următoare?

Klaus Iohannis: Asta este problema Guvernului și a Parlamentului, să vină cu un buget care este sustenabil și se încadrează în această cerință.

Reporter: Spunea purtătorul dumneavoastră de cuvânt că există o îngrijorare la nivelul Administrației Prezidențiale, înainte de această discuție, cu privire la modul în care se va construi bugetul și încadrarea în ținta de deficit. Îngrijorarea aceasta persistă după întâlnirea pe care ați avut-o?

Klaus Iohannis: Exact din acest motiv am convocat această discuție și cred că este foarte bine că am avut această întâlnire, pentru a vedea cum se percepe și într-o parte și în alta.

Reporter: Fostul șef de stat Traian Băsescu a apărut într-un filmuleț spunând că are înregistrări cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cu Florian Coldea, cu judecătorul Camelia Bogdan, în care aceștia spun că au aranjat dosare. Dumneavoastră ați luat vreo măsură legată de această problemă care știrbește credibilitatea acestor instituții?

Klaus Iohannis: A văzut cineva sau a auzit cineva aceste înregistrări?

Reporter: Vorbim de Traian Băsescu, fostul președinte, un om pe care dumneavoastră îl respectați prin prisma funcției pe care o are, l-ați invitat la recepții. Nu este oricine, este Traian Băsescu.

Klaus Iohannis: Foarte bine, dacă are aceste înregistrări, să le pună la dispoziția procurorilor.

Reporter: La momentul la care s-a dat ordonanța pentru mărirea salariilor demnitarilor spuneați că este o decizie înțeleaptă și că salariul unui demnitar îi respectă poziția asta. Am văzut zilele trecute declarațiile venite dinspre Partidul Social Democrat, salariul ar trebui să revină la 6800 lei.

Klaus Iohannis: Eu îmi păstrez punctul de vedere, dar evident aici intervine decizia Parlamentului.

Reporter: Legea privind eliminarea CASS pentru toate pensiile și a impozitului de 16% a trecut de Parlament. Ce veți face dumneavoastră? Vă gândiți să promulgați legea?

Klaus Iohannis: După analiza pe care a făcut-o și după discuția pe care am avut-o astăzi, am decis să promulg această lege în zilele următoare.


UPDATE 16.11. Întâlnirea s-a încheiat.

Klaus Iohannis, declaraţii:

A fost o întâlnire bună.

Au fost discuţii să avem alocat 2% pentru Apărare şi am primit promisiuni.

Datele cu care au venit premierul şi ministrul de Finanţe sunt date pe care le avem şi noi.

Despre „gaura neagră” de 10 miliarde d elei din buget, invocată de Liviu Dragnea: Din motive pe care nu le cunosc, s-a vorbit iniţial de o „gaură la buget”. Ştim cu toţii că nu despre asta e vorba, ci despre venituri nerealizate, despre care alţii trebuie să dea explicaţii.

 

N-a plecat nimeni cu banii acasă. Este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului.

Nu va fi deloc uşor de construit un buget cu măsurile deja aprobate şi care să se încadreze în deficitul de 3%, care este obligatoriu.

Despre înregistrările pe care Traian Băsescu susţine că le are de pe vremea când era preşedinte: A văzut cineva aceste înregistrări? Foarte bine, dacă le are, să le dea procurorilor.

După analiza pe care am făcut-o şi după discuţia pe care am avut-o astăzi, am decis să promulg această lege (prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei) în următoarele zile.


UPDATE 15.00 Întâlnirea a început. Preşedintele este însţit de consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu.

Cosmin Marinescu (născut în 1976) este absolvent al Facultății de Economie din Academia de Studii Economice din București. Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice, cadru didactic din 1998 și doctor în Economie (2003), potrivit site-ului Preşedinţiei.

 

Întâlnirea dintre preşedinte şi prim-ministru a fost anunţată de către purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţial, Mădălina Dobrovolschi. 

„Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu, discuţie în cadrul căreia l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. Această întâlnire va avea loc miercuri după-amiază”, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis. 

Mădălina Dobrovolschi a precizat că la discuţie va participa şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, iar întâlnirea este necesară pentru că există „foarte multe îngrijorări” cu privire la sustenabilitatea măsurilor anunţate de Guvern şi a efectelor acestora asupra economiei.

„Preşedintele vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anului 2017. Este o discuţie necesară, având în vedere îngrijorările privind sustenabilitatea măsurilor anunţate şi a efectelor acestora. Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă. La nivelul Administraţiei Prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există astfel de îngrijorări, bazate pe cifre, pe date, şi ele sunt până la nivelul Administraţiei Prezidenţiale”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat marţi, la Parlament, că, la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Klaus Iohannis, va merge alături de premierului Sorin Grindeanu cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară, cei doi “străduindu-se” să aibă conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia PSD atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli este corectă.

”Ne vom strădui să avem foarte bine conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia noastră atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli şi mai ales viziunea privind indicatorii macroeconomici sunt corecte toate acestea. Vom adopta o proiecţie bugetară sustenabilă cu încadrarea în deficitul de 3%”, a afirmat Viorel Ştefan, la Parlament.

Chestionat dacă sunt justificate îngrijorările preşedintelui Klaus Iohannis, Viorel Ştefan a susţinut că “îngrijorările” ar trebui să determine un comportament responsabil.

“Şi noi suntem îngrijoraţi pentru că îngrijorările ar trebui să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Atunci când proiectezi bugetul unei ţări, atitudinea pe care trebuie să o ai trebuie să fie cea de responsabilitate care nu exclude îngrijorarea. Da, suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să avem nişte acţiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului”, a răspuns ministrul de Finanţe. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la Antena 3, că invitaţia făcută de preşedintele Iohannis premierului Grindeanu la o întrevedere pe chestiuni economice arată că şeful statului vrea să afle dacă miniştrii cabinetului Grindeanu au fost la meditaţii din programul de guvernare. Dragnea răspunde astfel, într-un registru ironic, comentariului făcut de Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului de către miniştri, când preşedintele i-a cerut liderului PSD să-i înveţe pe miniştri programul de guvernare, din moment ce susţine că este singurul care îl ştie ”din scoarţă în scoarţă”.

Liviu Dragnea a precizat că a avut o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu legată de întrevederea şefului Guvernului cu preşedintele Iohannis. ”Sigur, este decizia lui să meargă la preşedinte. N-am înţeles exact… Din ce îmi aduc aminte la Cotroceni, mi-a cerut să-i învăţ şi pe ei (miniştri – n. red.) programul de guvenare şi probabil îl cheamă să vadă dacă au fost la meditaţii şi au învăţat”, a comentat Dragnea.