Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia UDMR. Kelemen Hunor cere să se respecte recomandările Comisiei de la Veneţia de acum 13 ani

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Uniunii Democrate Maghiare din România pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei s-au încheiat, miercuri, la Palatul Cotroceni.

24 oct. 2018, 14:18
Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia UDMR. Kelemen Hunor cere să se respecte recomandările Comisiei de la Veneţia de acum 13 ani

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri că este de acord că raportul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei ar trebui respectat, însă ar trebui respectate toate celelalte rapoarte date de Comisie în ultimii ani, făcând referire la un raport dat pe statutul minorităţilor în România, în urmă cu 13 ani.

„Toată lumea spune că trebuie să luăm în serios raportul, părerea Comisiei de la Veneţia. Sunt de acord, dar am o rugăminte. Haideţi să vedem ce rapoarte a dat Comisia de la Veneţia în ultimii ani şi să respectăm atunci toate aceste rapoarte, toate aceste sugestii, pentru că nu putem aplica dubla măsură. (…) Comisia de la Veneţia trebuie luată în serios şi când e vorba de legile justiţiei, şi când e vorba de Constituţie, şi când e vorba de statutul minorităţilor, ca să nu aibă cineva impresia că în România Comisia e folosită doar când cineva are un interes. Nu spun să începem cu raportul de acum 13 ani, dar să vorbim şi despre asta, Comisia de la Veneţia e aceeaşi”, a declarat mierucir Kelemen Hunor, după discuţia delegaţiei UDMR cu preşedintele Iohannis, potrivit news.ro.

Liderul UDMR a spus că raportul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei ar fi trebuit să conţină şi o comparaţie între statele membre UE cu privire la modul în care funcţionează justiţia.

„Raportul Comisiei de la Veneţia are câteva caracteristici interesante. Faţă de alte rapoarte făcute de această Comisie, de această dată lipseşte o comparaţie între statele membre UE cum funcţionează justiţia. Ar fi fost bine şi o astfel de comparaţie, mai ales în ceea ce priveşte numirile magistraţilor. Pe cele trei legi ale justiţiei, din opt punct sesizate, câteva au fost rezolvate prin OUG – nu vreau să discut dacă au fost rezolvate ok sau nu, dar sigur rămân în discuţie câteva aspecte, inclusiv pensionarea anticipată. Suntem deschişi la orice discuţie aceste subiecte, aceste teme, legate de legile justiţiei, dar trebuie văzut cum facem pentru ca independenţa justiţiei să nu fie afectată”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat dacă este posibil un acord între partidele politice, liderul UDMR a spus că nu se poate în acest moment.

„Credeţi că este posibil aşa ceva? Un acord, un pact are un rol dacă va fi respectat. (…) Măcar să stabilim că facem autostrăzi. Sau un pact pe educaţie. Ar fi vreo patru sau cinci domenii unde este nevoie să ajungem la un consens, dar am impresia că nu se poate acum”, a explicat liderul UDMR.