Preşedintele Klaus Iohannis îşi amână vizita în Portugalia

Președintele Klaus Iohannis și-a amânat vizita de stat în Portugalia, care era programată pentru 23 și 24 octombrie, la propunerea omologului său Marcelo Rebelo de Sousa, din cauza situației create de incendiile puternice care afectează această țară.

RomaniaTV.net
18 oct. 2017, 13:31
Preşedintele Klaus Iohannis îşi amână vizita în Portugalia

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, transmis miercuri AGERPRES, președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la inițiativa acestuia.

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a informat în legătură cu incendiile puternice care afectează Portugalia începând cu 15 octombrie, soldate până la acest moment cu zeci de persoane decedate și rănite, precum și cu importante pagube materiale. Președintele Portugaliei a precizat că această situație excepțională necesită mobilizarea tuturor factorilor de decizie din țară pentru a putea depăși efectele negative generate. În acest context, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a propus, cu părere de rău, amânarea vizitei de stat în Portugalia a președintelui României, care era programată în perioada 23 — 24 octombrie„, informează sursa citată.

Klaus Iohannis a amintit mesajul de solidaritate transmis omologului portughez în cursul zilei de 17 octombrie și a reiterat, în numele său și al poporului român, întreaga solidaritate și compasiune în aceste momente de grea încercare, când Portugalia se confruntă cu efectele devastatoare ale incendiilor. De asemenea, șeful statului român a transmis condoleanțe sincere familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor care au fost răniți.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat, totodată, că prezența în zonele afectate de incendii a unor comunități de cetățeni români preocupă în mod direct și autoritățile române, situația fiind atent și activ monitorizată de Ambasada României la Lisabona” și „a exprimat disponibilitatea statului român de a acorda sprijin autorităților portugheze pentru gestionarea situației create de incendii, în măsura în care acestea vor considera util„, se mai arată în comunicat.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a exprimat înțelegere pentru amânarea, din motive obiective, a vizitei de stat. Cei doi președinți au agreat reprogramarea vizitei la o altă dată, atunci când situația creată de incendiile devastatoare din Portugalia o va permite.