Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul său italian, la Roma: Am discutat despre relaţia economică, aşteptăm noi investiţii

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul Quirinale din Roma, de omologul italian Sergio Mattarella, în cadrul vizitei de stat pe care şeful statului român o efectuează în Republica Italiană. Este prima vizită de stat din ultimii 45 de ani în Italia a unui şef al statului român. La finalul întâlnirii, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat au discutat despre relaţia economică dintre România şi Italia, precizând că ţara noastră este o piaţă foarte atractivă şi cu un potenţial important.

RomaniaTV.net
15 oct. 2018, 09:21

Iohannis şi Mattarella au avut convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, care au fost urmate de declaraţii comune de presă.

„Am discutat unele detalii legate de relaţia noastră economică, care este în continuă creştere”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unor declaraţii comune cu Sergio Mattarella la Palatul Quirinale.

Potrivit şefului statului, s-a atins un nivel record de aproape 15 miliarde de euro al schimburilor bilaterale, iar specialiştii estimează că această tendinţă de creştere se va menţine şi pentru perioada viitoare.

„Am subliniat că România este şi rămâne o piaţă foarte atractivă, este o ţară cu un potenţial important (…). Aşteptăm cu mare interes noi şi noi investiţii”, a mai afirmat Iohannis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi au discutat pe teme legate de Parteneriatul strategic consolidat dintre cele două ţări şi de cooperarea în plan european, internaţional şi securitar.

Citeşte şi: Carmen Iohannis, alături de şeful statului în Italia. Ce ţinute a ales soţia lui Klaus Iohannis GALERIE FOTO

„În cadrul dialogului, o atenţie deosebită va fi acordată reconfirmării caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundării Parteneriatului strategic consolidat, întăririi cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Italia. Va fi realizat, totodată, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, precum şi pe teme internaţionale”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, Iohannis şi Mattarella vor merge la Muzeul Scuderie del Quirinale, unde vor inaugura o expoziţie dedicată comemorării, în 2017, a 2000 de ani de la moartea poetului Ovidiu. România participă cu două opere de patrimoniu, una de la Constanţa şi o alta de la Muzeul Brukenthal, expoziţia desfăşurându-se sub înaltul patronaj al preşedinţilor Italiei şi României.

Vizita de stat în Italia a preşedintelui Iohannis, care se desfăşoară în perioada 14 – 17 octombrie, are loc în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al aniversării a 10 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale dintre România şi Italia la nivel de Parteneriat strategic consolidat.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, aceasta este prima vizită de stat din ultimii 45 de ani în Italia a unui şef al statului român.