Preşedintele moldovean Igor Dodon şi-a trimis reprezentanţi la Moscova, la discuţii despre diferendul transnistrean

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat miercuri că își trimite doi consilieri - Vasile Șova și Artur Gimeniuc - la Moscova pentru a discuta despre reglementarea diferendului transnistrean, potrivit media de peste Prut.

RomaniaTV.net
05 iul. 2017, 17:39
Preşedintele moldovean Igor Dodon şi-a trimis reprezentanţi la Moscova, la discuţii despre diferendul transnistrean

Publicația Independent.md scria miercuri seara că vizita celor doi consilieri în Rusia va avea loc „în curând”. În același timp, agenția de presă oficială rusă TASS anunță, citând pagina de Facebook a președintelui moldovean, că cei doi consilieri ai lui Dodon au părăsit miercuri Chișinăul cu destinația Moscova pentru consultări în problema transnistreană. În acest context TASS amintește că Igor Dodon s-a declarat în favoarea acordării unei autonomii lărgite pentru Transnistria.

„Cum văd eu rezolvarea problemei? Destul de simplu — Transnistriei trebuie să i se lase totul de ceea ce dispune astăzi, cu excepția câtorva lucruri. Este vorba de frontiera comună, sistem unic bancar, un sistem fiscal comun și sistemul judiciar. Restul — drapelul, imnul, stema, organele de putere — toate acestea există și pot rămâne Transnistriei”, a afirmat Dodon, citat de TASS.

El a admis că negocierile în formatul „cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și SUA și UE, ca observatori) stagnează pentru al doilea an consecutiv din cauza dezacordurilor dintre părți.

„Transnistria, strânsă între Republica Moldova și Ucraina, insistă asupra independenței, ceea ce este nerealist. Din păcate, marii actori geopolitici nu sunt pregătiți pentru un salt în soluționarea problemei transnistrene”, a spus Dodon, citat de TASS.

Vizita celor doi consilieri ai președintelui Dodon la Moscova intervine în contextul în care Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) pregătește o declarație privind regiunea transnistreană, în care constată ceea ce ea numește „tendințe negative grave politice și social-economice” în această regiune, relatează Radio Chișinău, citând presa de la Tiraspol.

Potrivit respectivului proiect de declarație, această situație ar fi provocată de către autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și ar reprezenta o amenințare pentru prosperitatea și securitatea locuitorilor din regiune, inclusiv a celor 200.000 de transnistreni cu cetățenie rusă.