Preşedintele patronatului ANAT îi critică pe miniştri de la Muncă şi Turism, din cauza voucherelor de vacanţă

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, a lansat joi un atac la adresa ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, şi a ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, despre care spune că "sunt doi miniştri care merg în paralel", iar măsurile acestora vor aduce grave prejudicii sectorului.

RomaniaTV.net
08 iun. 2017, 09:29
Preşedintele patronatului ANAT îi critică pe miniştri de la Muncă şi Turism, din cauza voucherelor de vacanţă

Preşedintele unuia din cele mai mari patronate din turism critică faptul că acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este întârziată, la fel şi garantarea pachetelor turistice şi Legea Turismului. Burcea, care este totodată administratorul agenţiei de turism Paralela 45, spune că nu s-a realizat nici acum reducerea TVA la 9% în cazul agenţiilor de turism. El caracterizează desfiinţarea birourilor de promovare din străinătate ca fiind ” o anomalie”.

„Marţi s-a votat în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor proiectul legii salarizării unitare, care nouă ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important lucru este acela că, de la 1 decembrie 2018, voucherele de vacanţă, aşa cum sunt gândite, răzgândite şi pentru care ne batem de 3-4 ani de zile, vor fi înlocuite de prime în bani”, a declarat Alin Burcea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu: Mi-am scris demisia în alb

Mai mult, măsura va crea discriminare între angajaţii din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanţă, şi cei din sistemul public, care vor primi indemnizaţii în bani. El spune că suma de 1.450 de lei, pe care un bugetar o va primi echivalentul unui voucher, rămâne neschimbată, dar se va acorda lunar.

„După părerea mea, este un dispreţ total şi o lipsă totală de respect faţă de noi, cei din turism – mă refer la Ministerul Muncii – care încercăm de trei ani de zile să implementăm proiectul, dar este o lipsă totală de respect şi faţă de ministrul Mircea Dobre, care se zbate ca peştele pe uscat să scoată legea voucherelor în 3-4 zile”, a spus preşedintele ANAT.

Burcea afirmă că patronatele din turism au încercat de trei ani să implementeze proiectul voucherelor de vacanţă, iar ce se întâmplă acum este „o bătaie de joc”. În prezent, doar companiile private acordă vouchere de vacanţă. Preşedintele ANAT spune că e convins că banii nu se vor duce în turism şi, în plus, e foarte dificil de urmărit 1,2 milioane de deconturi.

„Declaraţia doamnei ministru (Lia Olguţa Vasilescu, n.r.), care arată că banii primiţi, după ce se va trece pe prime, vor fi verificaţi la decont poate să le zică altora, dar nu mie personal sau vouă, care urmăriţi acte normative de ani de zile, că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Să nu vă imaginaţi cumva că oamenii aceia vor fi verificaţi”, adaugă Burcea.

Astfel, el nu crede că banii vor merge în turism.

„Nu pot fi verificaţi banii, oamenii îşi iau banii, pot face ce vor cu ei, pot face orice altceva decât turism sau vor merge în vacanţă la Varna, în Bulgaria (voucherele trebuie cheltuite pentru vacanţe în ţară, n.r.)”, adaugă Burcea.

În plus, el avertizează că va căpăta amploare evaziunea fiscală în turism.

„I-am făcut ministrului Dobre mai multe adrese de la începutul anului, i-am zis de 30 de ori, am făcut şi amendamente la proiectul de act normativ, când era în dezbatere publică. Dar nu a înţeles nimic sau a zis că nu e o temă a lui. Ne întâlnim, vorbim de cinci luni şi jumătate, dar se pare că vorbim limbi străine”, spune Alin Burcea.

El precizează că vor exista două tipuri de comisioane diferite, pentru că serviciile se vor plăti şi sub formă de voucher, dar şi cash.

„Nu există soft în acest sens. Şi este şi ilegal să vinzi acelaşi produs la preţuri diferite”, menţionează el.

El critică şi măsura luată de ministrul Muncii, care propune acordarea de bani pentru vacanţe în mod diferit angajaţilor de la stat faţă de cei din privat.

„Lia Olguţa nu înţelege nimic şi nici nu cred că s-a străduit să înţeleagă. Ce este şi mai grav este că sunt doi miniştri în acelaşi Cabinet care merg în paralel. Ministrul Dobre care merge pe ideea de vouchere şi ministrul Muncii care vrea cu totul altceva. Pe ministrul Muncii nu îl interesează ce face ministrul Turismului. Când eram eu secretar de stat (în Ministerul Turismului, pe vremea guvenării Adrian Năstase, n.r.), nu se întâmpla aşa ceva”, a precizat şeful ANAT.

El cere să nu se scoată voucherele acordate bugetarilor şi să fie acordate ca şi cele pentru angajaţii din mediul privat. Anul trecut, s-au acordat vouchere de vacanţă de 10 milioane euro, numai în sectorul privat.

„Proiectul la care a lucrat un grup creat la iniţiativa Ministerului Turismului, din care fac parte ANAT, FPTR, HORA, CDR trebuia să fie aprobat până la 1 iulie”, spune Burcea.

Citeşte şi Mostră de umor involuntar la Guvern. Daea: Oaia este o statuie vie. Lângă oaie, găseşti o frunză, dar lângă frunză nu găseşti o oaie

El adaugă că nu s-a realizat reducerea TVA la 9% în cazul agenţiilor de turism. De asemenea, despre proiectul desfiinţării birourilor de promovare din străinătate spune că este „o anomalie”.

„Nu am prea înţeles ce vrea să facă, dar este grav ce se întâmplă. Dar ei vor elibera postul în 90 de zile. Şi întrebarea mea este: ce punem în loc?”, se întreabă Burcea.

El caracterizează declaraţiile ministrului Mircea Dobre privind longevitatea şefilor birourilor de promovare externă ca fiind de „sorginte comunistă”.

„Dacă aceşti oameni sunt ineficienţi, este din cauză că nu au avut bani. Nu au avut bani de combustibil, de multe ori. Statul român nu şi-a permis să plătească în ţări ca America sau Rusia mai mult de un reprezentant şi cum să acopere un om o ţară cu o suprafaţă de 9,8 milioane de km pătraţi sau 17 milioane de kilometri? În timp ce Ministerul Turismului nu a alocat şi nu alocă fonduri pentru promovare în aceste ţări, cum să crească fabulos numărul turiştilor străini care vin în România?”, adaugă Burcea.