Klaus Iohannis l-a primit pe preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, la Cotroceni UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte, marţi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră, la invitaţia omologului român.

RomaniaTV.net
15 ian. 2019, 06:18
Klaus Iohannis l-a primit pe preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, la Cotroceni UPDATE

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit marţi dimineaţă pe omologul său sloven Borut Pahor la Palatul Cotroceni, pe o ninsoare intensă.

Cei doi au avut discuţii oficiale şi vor susţine o declaraţie de presă.

________

Vizita în România are loc în contextul celebrării, în 2017, a 25 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, respectiv al preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit Administraţiei prezidenţiale, discuţiile vor fi axate pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale foarte bune şi a cooperării în plan european, urmând a fi discutate modalităţile de intensificare a dialogului politic dintre România şi Slovenia, precum şi a cooperării economice, prin aprofundarea contactelor între actorii economici din cele două ţări.

Totodată, cei doi omologi vor aborda subiecte aflate pe agenda europeană, regională, internaţională şi de securitate. Astfel, preşedinţii României şi Sloveniei vor discuta despre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, despre procesul de reflecţie asupra viitorului european, în condiţiile în care Summit-ul de la Sibiu va reprezenta un moment-cheie în procesul de definire a priorităţilor strategice de viitor ale Uniunii, precum şi despre alte dosare de actualitate.

În planul cooperării regionale, o atenţie specială va fi acordată perspectivelor de dezvoltare a Iniţiativei celor Trei Mări, în condiţiile în care Slovenia şi-a asumat, la Summit-ul Iniţiativei de la Bucureşti, din septembrie 2018, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, organizarea următorului Summit, în 2019.

La finalul convorbirilor, cei doi preşedinţi vor susţine o declaraţie de presă comună.