Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, marţi, cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit marți cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA, condusă de Damon Wilson, vicepreședintele executiv al forului.

RomaniaTV.net
11 iul. 2017, 15:30
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, marţi, cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA

Potrivit unui comunicat al Senatului, din delegația americană au făcut parte ambasadorul Daniel Fried, fost coordonator pentru sancțiuni în cadrul Departamentului de Stat al SUA, fostul ambasador al SUA în Polonia, Victor H. Ashe, fostul ambasador al SUA în Ungaria, Aprilie Foley, și fostul ambasador al SUA în Slovacia, Theodore (Tod) Sedgwick.

Oficialii americani se află într-o vizită în țara noastră cu ocazia celebrării a 20 de ani de Parteneriat strategic dintre România și Statele Unite, în cadrul inițiativei intitulate „Europa de mâine” (The Future Europe), promovate de Consiliul Consultativ Ambasadorial al organizației.

Reprezentanții Consiliului se află într-un turneu în spațiul central și est european, care a inclus participarea, la Varșovia, la lucrările Forumului Global, desfășurat cu ocazia Summitului Inițiativei Celor Trei Mări, continuată cu vizite la Budapesta și București. Membrii delegației au prezentat programele pe care le dezvoltă Atlantic Council în regiune și perspectivele pe care organizația le vizează în vederea consolidării, cu precădere, a relațiilor economice dintre SUA și țările din zonă.

Președintele Senatului a reiterat „angajamentul ferm al României de a fi în continuare un aliat puternic al Statelor Unite și NATO, reafirmând că, pentru România, Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă o prioritate absolută, în contextul actual de securitate la nivel mondial”.

Conform comunicatului citat, Tăriceanu a prezentat importanța și semnificația pentru asigurarea păcii și apărării de la Marea Baltică la Marea Neagră a continuării și extinderii și pe un pilon parlamentar a consultărilor la care participă statele de pe flancul estic european în cadrul Formatului B9 — platformă de dialog și cooperare regională în materie de securitate a țărilor de pe flancul estic al NATO.

Primul summit B9, cu participarea liderilor Parlamentelor din cele nouă țări din Europa Centrală și de Est aliate în cadrul NATO și membre ale UE, este programat să aibă loc în prima parte a anului viitor, mai arată sursa citată.