Preşedintele separatist catalan, Carles Puigdemont, refuză să vorbească în Senatul spaniol

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont a refuzat miercuri oferta de a se exprima în Senatul spaniol, cu o zi înainte de votul Camerei superioare a Parlamentului spaniol asupra unei plasări sub tutelă a Cataloniei, a anunţat Guvernul regional.

25 oct. 2017, 16:51
Preşedintele separatist catalan, Carles Puigdemont, refuză să vorbească în Senatul spaniol

„Preşedintele Puigdemont nu se va duce joi în Senat”, a anunţat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei.  Reprezentanţi politici catalani au anunţat că Puigdemont nu intenţionează să apară în faţa senatorilor, pentru a-şi apăra efortul în vederea independenţei şi să argumenteze împotriva deciziei Guvernului central de a-l demite pe el şi pe miniştrii săi. Totuşi, Puigdemont va asista la sesiunea Legislativului  regional de joi, în care îşi va promova eforturile în vederea secesiunii.

Presa spaniolă a scris că Puigdemont urma să susţină un discurs în comisia Senatului însărcinată cu analizarea solicitării premierului Mariano Rajoy de a primi autoritatea constituţională să-i demită pe liderii separatişti catalani din funcţii şi să preia temporar controlul asupra Guvernului regional. Senatul urmează să se pronunţe vineri prin vot asupra măsurilor solicitate de Guvern.

Agenţia de cotare a creditelor DBRS a avertizat că incertitudinea creată de efortul catalan în vederea independenţei afectează economia regiunii şi ar putea să afecteze economia şi finanţele publice spaniole. DBRS avertizează că actuala criză politică, declanşată de conflictul dintre separatiştii catalani şi Guvernul naţional, „descurajează investiţiile şi turismul în regiune”.

Citeşte şi Premierul Spaniei Mariano Rajoy: Prioritatea Guvernului spaniol este să restabilească ordinea legală în Catalonia

În contextul în care Catalonia reprezintă aproximativ o cincime din PIB-ul Spaniei, orice încetinire a creşterii economice în regiune va avea consecinţe asupra economiei naţionale. Guvenul spaniol şi-a rezăvut în scădere previziunile cu privire la creşterea economică în 2018, de la 2,6 la 2,3%, din cauza viitorului incert al Cataloniei. DBRS consideră însă că efectele asupra economiei naţionale sunt „controlabile” în cazul în care criza nu se prelungeşte.

Şeful Guvernului central a subliniat în Parlament că aplicarea articolului 155 al Constituţiei spaniole este singurul răspuns posibil în vederea unei restaurări a legalităţii în regiune, lichidată în opinia sa de eforturile preşedintelui catalan Carles Puigdemont, iar măsurile avute în vedere – inclusiv destituirea Guvernului Puigdemont şi plasarea sub tutelă a Parlamentului catalan – vor fi de scurtă durată.