Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a declarat că Serbia nu va impune NICIODATĂ sancţiuni împotriva Rusiei

Serbia va păstra legături strânse cu Rusia şi nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri preşedintele sârb Aleksandr Vucici, în urma unei întâlniri la Belgrad cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenţiei Tass.

22 feb. 2018, 07:25
Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a declarat că Serbia nu va impune NICIODATĂ sancţiuni împotriva Rusiei

Serbia nu a vorbit niciodată împotriva Rusiei şi nu o va face. Sperăm că alţii din Europa vor realiza acest lucru. Am dezvoltat şi vom continua să dezvoltăm şi să consolidăm legăturile noastre cu Rusia. Cu această ocazie, aş dori să urez succes Rusiei la alegerile prezidenţiale. Sper că această cooperare eficientă va fi continuată după alegeri”, a spus Vucici.

Vucici a mai precizat că aderarea la UE prevede coordonarea politicii externe cu Bruxelles-ul, însă Serbia va lua în considerare legăturile vechi cu Rusia, potrivit Mediafax.

„Serbia se află pe calea europeană, dar va continua să aibă cele mai bune relaţii cu Rusia. Presupun că vor exista diferite dorinţe şi presiuni pentru ca aceste relaţii să meargă în direcţia opusă, dar Serbia va rămâne pe aceeaşi linie. Serbia va continua să-şi dezvolte propriile politici şi ne aşteptăm să primim înţelegere din partea UE în această privinţă. Serbia este o ţară independentă şi liberă”, a mai declarat preşedintele sârb. Vucici a subliniat că Serbia intenţionează să adere la politica de neutralitate militară.

„În prezent, Serbia are o situaţie mai bună a finanţelor publice decât acum 3-4 ani, astfel încât vom continua să ne modernizăm rapid armata. Vrem să fim capabili să ne protejăm ţara, teritoriul. I-am spus ministrului Lavrov că Serbia este neutră din punct de vedere militar, iar această poziţie de neutralitate militară nu se va schimba”, a mai spus liderul de la Belgrad, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Ministrul rus de Externe, în vizită în Serbia pentru a strânge tradiţionalele relaţii între cele două ţări

Cu toate acestea, preşedintele sârb a vorbit despre cooperarea militară cu Rusia şi despre intenţia Belgradului de a cumpăra din Rusia cel puţin şase elicoptere militare, precum şi sisteme de apărare aeriană.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Serbia va primi gratuit 30 tancuri T-72 şi 30 de vehicule de recunoaştere şi de patrulare BRDM-2. Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv aderarea Serbiei şi a Muntenegrului până în 2025, dar miniştrii de Externe din UE au viziuni diferite în privinţa extinderii spre Balcanii de Vest, potrivit Mediafax.

Serbia a început în mod oficial discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014. UE a cerut reforme de guvernare şi reforme anticorupţie din partea Belgradului, precum şi o soluţionare a disputelor din această ţară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.