Preşedintele Serbiei, la un pas de moarte în timpul unui zbor, din cauza unei cafele vărsate

Preşedintele Serbiei a fost la un pas de moarte. Timp de două minute, avionul prezidenţial care zbura spre Vatican a fost în picaj. În urma incidentului, vizita în Cetatea Vaticanului a fost anulată, iar preşedintele sârb a decis să zboare doar cu companii de linie.

21 apr. 2015, 20:09
Preşedintele Serbiei, la un pas de moarte în timpul unui zbor, din cauza unei cafele vărsate

La câteva minute după ce a decolat de pe aeroportul din Belgrad, înspre Vatican, avionul prezidenţial a început să piardă dramatic din altitudine. Motivul? Copilotul îşi vărsase cafeaua peste aparatura de bord şi, în încercarea de a şterge cu un mop, a dezactivat fără să vrea pilotul automat.

Au urmat clipe de groază pentru preşedintele Tomislav Nikolici şi consilierii săi. Avionul era în plin picaj, iar unul dintre motoare s-a oprit brusc. În cabină, pasagerii nu ştiau ce se întâmplă.

„Am fost în cădere pentru două minute. Am avut impresia că a trecut o eternitate. Eram pur şi simplu aruncaţi prin cabină. Nu mă voi mai urca niciodată în acel avion”, a povestit Stanislava Pak, una dintre consilierele preşedintelui sârb.

Din fericire, pilotul a reuşit să reia controlul asupra aeronavei, un Falcon 50, aflat în uz de 34 de ani. A repornit motorul, a redresat aeronava şi a adus-o în siguranţă la sol, pe aeroportul din Belgrad.

Incidentul a avut loc săptămâna trecută şi totul a ieşit la iveală după ce autorităţile aviatice sârbe au demarat o anchetă. Copilotul, a cărui gafă ar fi putut costa vieţile tuturor celor de la bord, a fost suspendat.