Preşedintele şi trei miniştri au fost inculpaţi. Vor primi pedepse grele

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori şi trei ex-miniştri ai sănătăţii din mandatele sale sunt inculpaţi de parchet într-o anchetă referitoare la cel puţin 2.166 cazuri de sterilizări forţate în rândul populaţiei andine quechua, a anunţat asociaţia pentru drepturile femeilor Demus.

13 nov. 2018, 11:45

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori şi trei ex-miniştri ai sănătăţii din mandatele sale sunt inculpaţi de parchet într-o anchetă referitoare la cel puţin 2.166 cazuri de sterilizări forţate în rândul populaţiei andine quechua, a anunţat asociaţia pentru drepturile femeilor Demus, transmite marţi dpa.

Fujimori, aflat de 10 ani în detenţie, unde ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani pentru încălcări ale drepturilor omului, este acuzat de responsabilitate pentru evenimentele petrecute între 1996 şi 2000, în ultimii patru ani ai preşedinţiei sale, potrivit Agerpres.

În acel interval, 272.028 femei şi 22.004 bărbaţi, majoritatea din populaţia andină săracă quechua, au fost sterilizaţi în cadrul unui program guvernamental de planificare familială şi sănătate reproductivă.

O anchetă, care a stagnat timp de aproape 14 ani, a dezvăluit că, în 2.166 cazuri, sterilizările au fost făcute fără consimţământul persoanelor în cauză sau fără ca acestea să fi primit informaţiile necesare.

Alte acuzaţii se referă la cazuri de neglijenţă care au condus la decesul a cel puţin o persoană şi la complicaţii medicale pentru mai multe femei, potrivit Agerpres.

Pe lângă fostul preşedinte, mai sunt inculpaţi foştii miniştri ai sănătăţii Marino Costa, Eduardo Yong şi Alejandro Aguinaga, dar şi alţi oficiali.