Traian Băsescu: Am promulgat Legea reducerii CAS cu 5%

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că a promulgat legea prin care sunt reduse contribuţiile sociale la angajator cu 5%, întrucât nu erau motive să conteste la CCR constituţionalitatea legii. Pe de altă parte, preşedintele a avertizat că măsura va avea efecte negative prin dezechilibrarea bugetului în anul 2015.

18 sept. 2014, 14:44
Traian Băsescu: Am promulgat Legea reducerii CAS cu 5%

Preşedintele României a amintit că s-a opus acestei măsuri cerând reexaminarea legii la Parlament, însă toate partidele parlamentare au susţinut proiectul de lege în forma iniţială. În consecinţă, promulgarea a devenit singura alternativă, în condiţiile în care nu erau dubii în ceea ce priveşte constituţionalitatea legii. „Legea este extrem de simplă – are doar patru articole – şi nu pune nici o problemă de constituţionalitate şi nu m-aş hazarda să trimit la CCR să trimit o lege despre care ştiu că este constituţională. M-aş pune într-o situaţie penibilă„, a spus Traian Băsescu.

Acesta a imputat tuturor partidelor susţinerea arătată reducerii CAS, deşi Guvernul nu a indicat surse credibile de compensare a deficitului astfel creat. „De astăzi, cei care au solicitat un CAS mai mic îl au, dar trebuie să ştii exact ce-ţi doreşti. Politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos sau ştiind că nu există resursă, dar făcând-o, aş vrea să-i văd la anul. Eu mai mult decât am făcut nu aveam ce să fac„, s-a justificat Băsescu.

Şeful statului a enumerat lista cu sumele suplimentare pe care Guvernul va trebui să facă rost în 2015. „Pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde al bugetului de stat. În afară de acest deficit, România mai are câteva obligaţii. Una care decurge din Tratatul Fiscal prin care, pentru anul viitor, trebuie să facem o reducere a deficitului de 0,8-0,9% din PIB. Asta înseamnă alte 5 miliarde. Trebuie să avem o creştere de cel puţin de 0,3% la cheltuielile de apărare, adică 2,5 miliarde”, a spus Băsescu.

Pe lângă aceste obligaţii, Guvernul trebuie să asigure cofinanţarea pentru programele derulate cu fonduri europene de coeziune, cofinanţare evaluată de preşedinte la alte 2,5 miliarde. „În total, sunt 15 miliarde de lei. Din experienţă afirm că acest lucru nu este posibil. Suma înseamnă 2,3 miliarde de euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins”, a spus preşedintele adăugând că Guvernul nu are decât două variante pentru 2015: fie renunţă, chiar şi parţial, la reducerea CAS, fie amplifică povara fiscală.

Iată declaraţiile preşedintelui:

-Legea de reducere a CAS mi se pare cel mai important subiect al zilei şi un subiect care după ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mar adsupra vieţii românilor în 2015. Am promulgat legea reducerii CAS.

-Am retrimis legea la Parlament pentru că, deşi este o lege bună, nu este sustenabilă. Toate partidele au votat şi a doua oară această lege. Vă aduceţi aminte că am spus că legea este extrem de simplă şi nu pune nici o problemă de constituţionalitate şi nu m-aş hazarda să trimit la CCR să trimit o lege despre care ştiu că este constituţională. M-aş pune într-o situaţie penibilă.

-Probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde. În afară de acest deficit, România mai are câteva obligaţii. Una care decurge din Tratatul Fiscal prin care pentru anul viitor trebuie să facem o reducere a deficitului de 0,8-0,9% din PIB. Asta înseamnă alte 5 miliarde. Trebuie să avem o creştere de cel puţin de 0,3% la chletuielile de apărare, adică 2,5 miliarde. În sfârşit, nevoia de a asigura componenta autohtonă a cofinanţării la fondurile europene de coeziune.

-Se suprapun două exerciţii bugetare ale UE, cel din 2007-2013 şi cel început în 2014. În cazul în care acordul cu FMI va continua, el se va termina în mai 2015, ceea ce înseamnă că mai pierdem 10% din cofinanţare la toate proiectele, atât cele din exerciţiul bugetar trecut şi extins îână în 2015, cât şi din cel nou. La cofinanţare trebuie să avem cel puţin o creştere de 2,5 miliarde de lei.

-În total, sunt 15 miliarde de lei. Din experienţă afirm că acest lucru nu este posibil. Suma înseamnă 2,3 miliarde de euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun că până la sfârşitul anului, Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidenţiale. A doua este creşterea taxelor. Nu există soluţie, alternativă la una din aceste două măsuri. Dacă ai fantezie, îţi poţi imagina o revenire la o creştere de numai 3% şi creşterea a câtorva taxe.

-Mai sunt soluţii, dar contravin cu minciunile guvernamentale. Prima minciună ce arată incompetenţă profundă este cea legată că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Citez din doamna ministru al Finaţelor. În situaţii dificile, când economia nu este în creştere naturală generată de o creştere favorabilă, singura soluţie este intervenţia statului pentru crearea de locuri de muncă. Acestea sunt discuţiile din Consiliul European şi toţi şefii de stat şi de guvern caută soluţii.

-Guvernul nu înţelege ce are de făcut, iar faptul că această afirmaţie vine pe fondul realităţii că pe primele 7 luni investiţiile străine au crescut cu 13,6%, arată că avem un guvern profund incompetent. Mai ales când ai resursele pe masă. S-au redus investiţiile străine directe datorită instabilităţii clare ale mediului de afaceri din România, dar avem resurse la dispoziţie. Cum o să răspundă Victor Ponta şi Ioana Petrescu la această realitate: avem disponibile pentru 2015 şi trei luni din 2014 2 miliarde din Fondul de Infrastructură Regională şi Locală. Deci locuri de muncă.

-La Programul de Mediu avem o alocare de 4,4 miliarde de euro şi am cheltuit 1,5 miliarde de euro. Avem restul pentru îndiguire, lucrări hidrotehnice. Dacă s-ar face aceste lucrări, s-ar crea locuri de muncă şi creştere economică. La Transporturi, cheltuiţi doar 1,5 miliarde din 2,9 miliarde de euro.

-Ca să nu vorbim de nepreţuita doamnă Plumb ce a dat un răspuns neprofesionist la afirmaţiile făcute weekendul trecut şi apoi am să-l citez şi pe acest dandy de la fonduri europene. La Resurse Umane, 3,4 miliarde euro şi au rămas necheltuite 2,4 miliarde euro, ceea ce înseamnă recalificare, IMM-uri. Ca să aveţi o idee de ansamblu, aceasta este raportarea de la 8 septembrie a UE, nu poveştile pe care le spune discotecarul ăsta sau doamna Plumb şi Victor Ponta. Totalul fondurilor de coeziune este 19 miliarde de euro, dintre care necheltuiţi 12 miliarde de euro ce ar trebui cheltuiţi până la 31 decembrie 2015, altfel îi pierdem.

-A crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului, sigur împreună cu adminsitraţiile locale. N-am crezut că în România o să aud în 2014 un ministru care spune că nu-i treaba Guvernului crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care el trebuie să deruleze fondurile de coeziune.

-De ce aţi mai promis că veţi crea 1.000.000 de locuri de muncă? Reacţie imediată şi promptă a băiatului din discotecă ce ne informa că programul regional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate tocmai a fost trimis la Bruxelles pentru aprobare. Uitaţi-vă pe program şi tot programul vorbeşte cum cheltuie 442 milioane de euro pentru a asigura celor dezavantaaţi alimente, ulei, ghiozdane şi alte cele. Nu locuri de muncă. Guvernul va folosi banii pentru ceea ce face din bugetul de stat în detrimentul locurilor de muncă. „Domnule, să ne luăm pomenile! Nu ne interesează autostrada Bucureşti-Sibiu, fondurile pentru a replanta păduri, etc.” Dacă ar putea sărăci toţi să fie dependenţi de guvern, guvernul ăsta ar fi foarte fericit. Nu vreau să folosesc un cuvânt dur, că a fost abordare tâmpă. Sunt oameni care trăiesc în altă lume şi pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc.

-Amănuntul cu execuţia investiţiilor din bugetul de stat e deja dureros. Este evident că nu s-a realizat, banii necheltuiţi sunt de peste 22%. România nu va ieşi din dificultate până când nu se va face prioritate 0 din crearea de locuri de muncă.

-De astăzi, cei care au solicitat un CAS mai mic îl au, dar trebuie să ştii exact ce-ţi doreşti. Politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos sau ştiind că nu există resursă, dar făcând-o, aş vrea să-i văd la anul. Eu mai mult decât am făcut nu aveam ce să fac.