Preţul gazelor împarte România în două. Diferenţe uriaşe, de 15%, între facturile din nordul şi sudul ţării

Primele facturi la gaze venite pentru luna aprilie arată diferenţe de 15 la sută între sudul şi nordul România. O explicaţie ar tarifele de distribuţie difereniate practicate de către furnizori.

19 mai 2015, 06:36
Preţul gazelor împarte România în două. Diferenţe uriaşe, de 15%, între facturile din nordul şi sudul ţării

Pentru prima dată în ultimii ani, diferenţele de plată sunt foarte mari între cele două categorii de clienţi, deserviţi de E.On şi GDF Suez. Astfel, clienţii GDF Suez au de plată, pentru aprilie, un MWh de gaz la 102,16 lei,  faţă de 112,76 de lei în martie, în scădere cu 10%, în timp  ce clienţilor E.ON le-a venit un gaz cu 1,45 % mai scump, de 118,19 lei/MWh, de la 116,5 lei/MWh în martie. Toate preţurile sunt fără TVA şi valabile pentru consumatorii de tip B1, cu un consum anual de până la 23,25 MWh .

Practic, din aprilie, există o diferenţă de 15% dintre preţul gazului pe care îl plătesc românii abonaţi la E.ON, din nordul ţării, şi cei abonaţi la GDF Suez, în sudul ţării, de unde, până în aprilie, diferenţa între regiuni era de 3%.

Citeşte mai multe pe acest subiect pe economica.net

Potrivit economica.net, explicaţia unei asemenea diferenţe între regiuni o găsim într-un ordin ANRE, din martie, prin care Autoritatea de Reglementare în Energie a decis ca, de la 1 aprilie, preţul reglementat al gazului pentru clienţii casnici ai GDF Suez să scadă, în medie, cu 9%, în timp ce la E.ON să crească cu 1,5%.

Citeşte şi ANRE obligată să plătească despăgubiri COLOSALE către GDF Suez

ANRE a motivat decizia prin recuperarea de către francezi a unor costuri cu achiziţia şi distribuţia gazelor în perioada 2011-2014, în timp ce, la nemţi, s-a considerat că această recuperare nu s-a realizat în întregime. Ajustarea de la GDF Suez s-a bazat, în principal pe reducerea tarifului de distribuţie cu 20%.