Previziuni imobiliare 2013. Prima Casă poate susţine sau îngropa piaţa imobiliară

Experţii în domeniul imobiliar nu văd cu ochi buni evoluţia piaţei imobiliare în 2013. Unii se feresc să facă predicţii şi speră ca anul viitor piaţa să nu fie mai proastă ca anul acesta, în timp ce alţii consideră că regresul pieţei imobiliare se va accentua. Factorii care pot influenţa piaţa imobiliară anul viitor, în sensul pozitiv, sunt mediul politic stabil şi programul Prima Casă.

21 nov. 2012, 07:43
Previziuni imobiliare 2013. Prima Casă poate susţine sau îngropa piaţa imobiliară

Pentru ca anul 2013 să fie unul la fel ca anul acesta, adică preţurile să nu se prăbuşească, ci să fie cel mult constituit din scăderi de preţuri până în două cifre, condiţia principală este ca programul Prima Casă să fie continuat.

„Mă feresc să fac previziuni fiindcă gradul de volatilitate este extrem de mare şi variabilele care influenţează viitorul pieţei imobiliare sunt extrem de multe. În principiu, anul imobiliar 2013 mă aştept să fie un an asemănător cu 2011, îmi doresc, fiindcă este foarte important să se relaxeze şi să se stabilizeze mediul politic, fiindcă foarte multe depind de acest lucru. Îmi doresc să se continue programul Prima Casă, care acum este pe sfârşite, fiindcă altfel ne vom întoarce la o piaţă a anilor 2000-2004, în care creditele vor însemna un procent mic în ponderea tranzacţiilor care la rândul lor se vor împuţina cu aproximativ 30-50%, pe piaţa rezidenţială” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Sandu, directorul companiei imobiliare Media City.

Restricţii la creditul în valută

Unii actori ai pieţei imobiliare româneşti consideră că 2013 nu va aduce nimic bun, ba din contră. „Anul 2013 va unul mai prost decât acesta. Va fi mai prost pentru că programul Prima Casă nu va mai putea fi continuat, întrucât statul nu mai are resursele financiare necesare pentru continuare a lui. Va fi mai prost pentru că se va restrânge creditarea în valută, din cauza multelor restanţe cu care se confruntă băncile” a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Creşte numărul de executări silite

Întrucât numărul restanţierilor este foarte mare, băncile vor începe executările silite. „În orice piaţă normală, peste 70% din tranzacţii se realizează cu credite. Mă aştept în 2013 să crească numărul executarilor silite efectuate de către bănci. Creşterea numărului executărilor silite nu va influenţa în vreun fel preţurile sau dinamica pieţei imobiliare” a precizat Andrei Sandu.

Ce va mişca piaţa în 2013

Puţinele investiţii care se vor face în domeniul rezidenţial anul viitor vor viza construcţia de proiecte adaptate stict cererii pieţei, adică apartamente sau case cu suprafeţe mici. „Sper ca în 2013 să crească numărul de dezvoltări rezidenţiale, conform noilor cerinţe ale pieţei. Pe acest segment este o cerere reală, neacoperită şi care are încă acces la creditare” a amintit Andrei Sandu. Investiţiile de o anvergură mai mare, făcute de investitori mai mari vor viza anul viitor construcţia de mall-uri şi spaţii de birouri. „Pe acest segment imobiliar va fi cel mai mare apetit al investitorilor” a precizat Andrei Sandu.