Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, reţinut de DNA

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, Constantin Balaban, a fost reținut vineri de procurorii DNA, el fiind acuzat de fals în declarații, șantaj, luare de mită, favorizarea făptuitorului și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. În același dosar, grefiera Alexandrina Jijileanu este cercetată sub control judiciar.

RomaniaTV.net
27 mart. 2015, 11:13
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, reţinut de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, în intervalul 23 iulie 2007 — 4 martie 2015, Constantin Balaban a administrat, în fapt, o societate comercială ce avea ca asociat unic și administrator pe soția sa, implicându-se direct în gestionarea relațiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu obținerea de contracte comerciale, colectarea sumelor de bani cuvenite societății în urma desfășurării activității comerciale, asigurarea logistică a celor două autocamioane și a celor două semiremorci deținute de societate, organizarea contabilități primare a societății, gestionarea resurselor umane, reprezentarea societății în contact cu autoritățile fiscale de control.

La data de 16 august 2007, urmărind înființarea și operaționalizarea firmei respective, procurorul Constantin Balaban a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei și în 16 iulie 2012 cu suma de 4.200 de lei.

Totodată, pe 23 iulie 2007, 2 martie 2009 și 1 noiembrie 2011, Constantin Balaban, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei.

DNA susține că aceste împrumuturi nu se regăsesc în declarațiile de avere întocmite de procurorul Constantin Balaban, pentru perioada 2008 — 2014, și nu există date din care să fi rezultat că aceste creanțe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, conform procurorilor, în cuprinsul acestor declarații, Constantin Balaban a menționat la rubrica „Venituri” salariul în calitate de procuror, precum și salariul soției, fără a exista vreo mențiune despre firma respectivă, deși soția avea calitatea de administrator și asociat unic, iar societatea a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei.

În data de 12 ianuarie 2015, Constantin Balaban, prin intermediul unui agent de poliție, șef de post al unei localități din județul Tulcea, a exercitat amenințări cu reținerea, arestarea și condamnarea unei persoane, suspectă în cazul unei infracțiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiași zile a unei părți din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat.

Dosarul respectiv a fost instrumentat de către agentul de poliție, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea procurorului Constantin Balaban.

În intervalul 10 noiembrie 2014 — 23 februarie 2015, Constantin Balaban, beneficiind de ajutorul inculpatei Alexandrina Jijileanu, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferențial, promițându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni și amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Persoana respectivă a fost depistată în data de 12 septembrie 2014, de către polițiști de la Rutieră, conducând în orașul Măcin un autoturism, având o alcoolemie de 0,80 gr/litru în aerul expirat. În acest sens, Alexandrina Jijileanu și-a exercitat influența asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu.

În data de 11 decembrie 2014, Constantin Balaban a acceptat, prin intermediul Alexandrinei Jijileanu, promisiunea remiterii unor cantități de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale. În cauza respectivă, procurorul întocmise acte procedurale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de viol.

Constantin Balaban va fi prezentat vineri la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.