Prima broşură pentru copii cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe

Prima broşură cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe din România pentru copii a fost lansată marţi, la Sibiu, unde, toţi cei 15.000 de elevi din clasele primare, vor primi acest ghid, făcut după model german. Sibiul rămâne judeţul cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşe şi bolnavi de Lyme, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

RomaniaTV.net
18 iun. 2013, 13:00
Prima broşură pentru copii cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe

Finanţată cu 11.250 lei de către Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu, broşura „De ce să fiu atent la căpuşe” le explică copiilor, cu ajutorul unor texte şi imagini atractive, cum să se protejeze împotriva acestor insecte, potrivit Agerpres.

„Campania de informare asupra acestui subiect este necesară, cu atât mai mult cu cât urmează perioada vacanţei şi multe familii îşi vor petrece timpul liber în mijlocul naturii”, a declarat marţi, preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, în timpul unei conferinţe de presă.

Utilitatea acestei broşuri pentru copii, dar mai ales nevoia unui tratament la scurt timp după înţepătura de căpuşă, sunt confirmate de cel mai bun medic specialist infecţionist din judeţul Sibiu, Şefa Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean, dr. Victoria Bîrluţiu. Potrivit acesteia, în ultimii doi ani, în judeţul Sibiu s-au înregistrat cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu boala Lyme din România.

„În perioada 2011 – 2012, în judeţul Sibiu au fost înregistrate cele mai mai multe cazuri de boală Lyme din ţară, afectând cu precădere adulţii şi mai puţin copiii, motivat de expunerea adulţilor la factori de risc profesionali sau recreaţionali. Tratamentul copiilor la interval scurt de la muşcătură (ca de altfel şi la adulţii care s-au prezentat în serviciile medicale) a permis limitarea infecţiei doar la nivel local, de eritem migrator, fără evoluţie spre alte stadii ale bolii Lyme”, a precizat marţi, Şefa Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean, dr. Victoria Bîrluţiu.

Cei mai mulţi sibieni înţepaţi de căpuşe sunt trataţi în Secţia Clinică de Boli Infecţioase şi în Secţia de Urgenţă a celui mai mare spital public din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, potrivit datelor furnizate marţi, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Astfel, în şase spitale de stat din judeţul Sibiu au fost înregistraţi de la începutul anului până în prezent, în total, 1.015 pacienţi înţepaţi de căpuşe, din care, majoritatea, adică aproximativ 600 de cazuri au fost doar în luna mai, a declarat marţi, Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

Numărul de bolnavi de Lyme de la Sibiu este în creştere faţă de anul trecut, potrivit sursei citate.

„În ceea ce priveşte numărul de cazuri Lyme raportate, până la data de 15 iunie, anul acesta, avem 41 de cazuri, iar până la data de 15 iunie a anului trecut, am avut 35 de cazuri, deci avem în plus şase cazuri”, a anunţat Simona Berariu.

Întrebat de ce Sibiul rămâne judeţul cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşe şi diagnosticaţi cu Lyme, purtătorul de cuvânt al DSP susţine că, aici, la Sibiu se raportează toate cazurile, spre deosebire de celelalte judeţe. „Da, mai suntem (judeţul cu cei mai mulţi înţepaţi de căpuşe şi bolnavi Lyme n.r.). Şi nu numai dintr-un motiv poate obiectiv, ci şi din alt motiv, pentru că la noi se urmăreşte mult mai atent faţă de alte judeţe, această problemă”, a concluzionat reprezentantul DSP Sibiu.