Se schimbă programul Prima Casă: Şi băncile vor fi evaluate

Programul Prima Casa 2018. Începând cu 1 ianuarie 2018 vor intra în vigoare procedura și criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în cadrul programului "Prima casă". Procedura a fost aprobată prin Ordin al ministrului Finanțelor Publice.

RomaniaTV.net
08 dec. 2017, 12:31
Se schimbă programul Prima Casă: Şi băncile vor fi evaluate

Programul Prima Casa 2018. Stabilirea criteriilor în baza cărora se realizează evaluarea anuală a finanțatorilor participanți în cadrul programului, reprezintă unul dintre obiectivele strategiei programului „Prima casă” 2017-2021.

Citeşte şi Programul Prima Casă, în vizorul BNR. Semnalul de alarmă pe care îl trag bancherii

Astfel, pe lângă ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior și condițiile de acordare a creditelor, în cadrul programului s-a avut în vedere introducerea unor criterii noi care să stimuleze acordarea de către instituțiile finanțatoare a produselor de creditare standard fără implicarea garanțiilor de stat precum și adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul instituțiilor finanțatoare care să limiteze riscul de neplată dar și o mai bună gestionare a procesului de acordare a creditelor în cadrul programului.

Citeşte şi Programul „Prima Casă” va continua în fiecare an, până în 2021 cel puţin

Ca urmare a consultărilor cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), în calitate de mandatar al statului de a emite garanții în cadrul programului „Prima casă”, cât și cu finanțatorii participanți în cadrul programului, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele:

1) raportul între volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent;

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.NET